2046361
Tech

Serieuze poging om topsegment met OnePlus 6 naar de kroon te steken

Goedkope krachtpatser

Het is dringen aan de top van de markt voor mobiele telefoons. Die wordt naar prijs en specificaties voorlopig nog geleid door Apples vlaggenschip X iPhone die de grens van €1000 doorbrak, met achter zich de Samsungs S9 Plus en Huawei P20 Pro in het gebied van de €900. OnePlus lanceerde echter woensdagavond een telefoon die daar qua specs erg dicht in de buurt komt, voor bijna de helft die prijsrange.

Het recept is elf jaar na de eerste iPhone weinig verrassend. Het gaat om camera, snelheid en een fors helder scherm. Een telefoon is steeds meer een social media-apparaat met een aantal handige internet en entertainmentfuncties. En oh ja, met een ingebouwde telefoon dus.

Tegen de duizend euro betaal de consument dus tegenwoordig voor een topmodelletje van de fabrikant, die zeker waar het de Android betreft niet alleen in prijs veel op elkaar lijken. Het Chinese OnePlus probeert zich daar al een paar jaar tussen te wringen, en daarmee heeft het inmiddels een schare fans achter aan zich weten te binden. Die staken de afgelopen jaren vooral de loftrompet over de prijs-kwaliteitverhouding van OnePlus 3 en de vorig jaar gelanceerde OnePlus 5 en 5T modellen: betaalbare middenklassers, terwijl ze toch de specs van de topmodellen benaderden. Die zijn inmiddels al een tijdje uitverkocht op de website van het bedrijf, zodat OnePlus zelf helemaal niets verkocht heeft naar aanloop van de lancering van de nieuweling.

Lancering

De lancering van OnePlus 6 woensdag in Londen, ging met de nodige marketingtamtam gepaard, inclusief een uitverkocht ‘event’ met goodiebag voor de bezoekers. En ook dit keer komt het met een model dat een poging doet de top naar de kroon te steken, vooral door goed af te kijken: dus een achterkant die niet meer van plastic maar van glas is, een zo groot mogelijk scherm, met net als Apple alleen een inkeping ter hoogte van de speaker en niet meer een hele zwarte balk. Hij draait op dezelfde Snapdragon 845 chip als de Samsung S9 en S9 Plus en wisselt razendsnel van functies. Het 6,28 inch Full Optic Amoled-scherm is mooi helder en even groot als de S9 Plus en de Huawei P20 Pro. Als bijzonderheid wordt hij meegeleverd met een snellader die binnen een half uur voor een hele dag stroom kan tanken.

Is er dan helemaal geen verschil? Toch wel. OnePlus heeft net een iets minder uitgebreid softwarepakket om de Android 8.1 besturingscode heen gedrapeerd, wat tot voordeel heeft dat er veel sneller updates daarvan kunnen worden doorgevoerd.

Van die soberheid merk over het algemeen weinig, maar in kleine dingetjes is het toch te zien. Zo moet de gebruiker bijvoorbeeld wel de zonnebril afzetten om door via gezichtsherkenning te unlocken, waar dat bij sommige modellen waar hij mee concurreert. De camera maakt prima foto’s die zeker niet onderdoen voor de concurrentie. De mogelijkheid om de portretmodus ook op camera aan de voorkant te gebruiken, zal later nog worden toegevoegd. Ook maar de software om verschillende effecten te bereiken, biedt fractioneel minder mogelijkheden, al is van de meeste ‘pontbrekende’ opties niet de vraag óf maar hóe overbodig ze zijn.

Net als veel andere topmodellen dit jaar dus ook geen hemelbestormende nieuwigheden van OnePlus’ nummer 6. Dat werd van de telefoon die het betaalbare alternatief voor een topmodel ook niet verwacht: dat de meeste spanning was er over de prijs die het ding zou kosten, is nu eenmaal tekenend voor status van het ‘waar-voor-je-geld-alternatief’. En daarin stelde de Chinese telefoonmaker niet teleur. Waar op een instapprijs van 500 a 600 euro werd gerekend, werd de goedkoopste versie woensdagmiddag vastgesteld op €519, terwijl voor het duurste model €619 moet worden neergeteld.

Nieuw voor Nederland is dat de telefoon straks ook in een detailhandelketen te verkrijgen is, en niet meer alleen via de eigen website. Afgelopen maandag maakte OnePlus bekend daarover met Belsimpel afspraken te hebben gemaakt.