Nieuws/Tech

Intuïtieve fietsnavigatie

Review: SmartHalo

Door Rolf Venema

1 / 3

Eindelijk werkt het weer mee en kunnen we lekker op de fiets de wijde wereld intrekken. De SmartHalo helpt je - onder andere - bij het vinden van de weg.

1 / 3

Wat is het?

De SmartHalo is een cirkelvormig apparaat dat je op het stuur van je fiets monteert. Die montage is ontzettend simpel en kun je eenvoudig binnen een kwartiertje doen. Het is slechts een kwestie van wat schroefjes aandraaien. In de cirkel bevindt zich een rondje aan multi-gekleurde LED-lampjes. Door hem aan een app te koppelen, kun je deze lampjes op verschillende manieren gebruiken.

Zo kan het apparaat een routebeschrijving geven. Geef in de app een bestemming aan en telkens als je ergens moet afslaan, geeft hij niet alleen aan welke kant, maar ook hoe scherp de bocht is. Het handige is dat hij al aardig wat meters van tevoren aangeeft wanneer een afslag eraan zit te komen en ook op het moment supreme met een geluidssignaal nog even aangeeft dat je er hier echt af moet.

Daarnaast functioneert de SmartHalo ook als anti-diefstalapparaat. Zodra je hem in de ‘slot’-modus zet, zal een alarm afgaan als iemand langer dan een paar seconden aan je fiets zit te morrelen. Ook geeft de gadget aan wanneer je een sms’je of ander bericht binnenkrijgt en kun via de fitness-sectie van de app zien of je vooraf ingestelde bewegingsdoelen aan het halen bent.

Is het wat?

De navigatiefunctie van de SmartHalo werkt vlekkeloos. Het is de eerste paar minuten even wennen - je moet even leren wanneer hij bijvoorbeeld precies wilt dat je afslaat - maar binnen no time weet je niet beter en rij je in één ruk op je doel af.

De rest van de functies zijn leuke extra’s, maar misschien niet de aankoop op zich waard. Zo is de alarm-functie bijvoorbeeld niet echt handig als je jouw fiets bij een treinstation zet waar de fietsen dicht op elkaar staan. Iemand hoeft maar een paar keer tegen je fiets aanbotsen en het ding gaat al af. Een beetje te gevoelig dus. Verder zijn de fitnessfuncties leuk, maar het is niet ietss dat je niet al met een gratis app kunt krijgen.

Een nadeel is dat de app vooralsnog alleen in het Engels te gebruiken is, wat een barrière kan zijn voor mensen die daar moeite mee hebben.

Plus- en minpunten

+ Intuïtieve manier van navigeren.

+ Eenvoudige installatie.

+ Redelijk geprijsd.

+/- Extra functies zijn aardig, maar voegen niet veel toe.

- Alleen in het Engels.

Conclusie

Maak je vaak fietstochten en zou je het fijn vinden om niet constant op een kaart of je telefoon te hoeven kijken? Dan is de SmartHalo een geweldige uitvinding. Hij laat je precies zien waar je langs moet, zonder je af te leiden van het verkeer. De rest van de functies zijn aardige extra’s.