Nieuws/Tech
2136254
Tech

The Elder Scrolls Online: Summerset

Parelwitte stranden, machtig mooie beesten die draven over het groenste gras dat er is te vinden en prachtige steden die zijn gemaakt door de beste architecten die High Elves rijk zijn.

De Summerset Isles lijkt de perfecte locatie te zijn voor de volgende uitbreiding van The Elder Scrolls Online, al wordt het geen makkelijke taak om voorganger Morrowind te overtreffen.

Wat is het?

Elven, trollen, dwergen en magie zijn veelvoorkomende zaken in fantasy films, tv-series en games. Spellenreeks The Elder Scrolls Online speelt dankbaar in op de behoefte van fantasy fans. In Tamriel - de Elder Scrolls-variant op Midden-Aarde - leven, wonen en vechten talloze rassen, van de menselijke Imperials tot de beestachtige Argonians en Khajiits. The Elder Scrolls Online is een MMO: een game die door duizenden spelers tegelijkertijd online wordt gespeeld. In de Summerset-uitbreiding nemen we een boot naar het gelijknamige thuisland van de High Elves, een trots elvenras dat veel affiniteit heeft met magie.

De uitnodiging van de High Elves om naar hun eiland te mogen komen is geen makkelijke uitnodiging. Het eiland heeft al eeuwenlang zijn grenzen gesloten voor alle andere rassen, met een ambassadeur hier en daar als uitzondering. Sterker nog, het is zelfs voor het eerst sinds The Elder Scrolls: Arena - de eerste game uit 1994 - dat spelers het eiland kunnen bezoeken.

Er zit dan ook een goede reden achter het feit dat plotseling iedereen welkom is. De koningin van de High Elves heeft voorzien dat er een grote dreiging op de drempel staat van Summerset, wat grote gevolgen kan hebben op de rest van Tamriel. Helaas voor de koningin staat niet haar hele volk achter de beslissing om in hun ogen inferieure rassen toe te laten op het eiland en intern is er een hoop onrust. Het is dus de taak aan de speler om een boot te pakken naar het magische eiland, om daar uit te zoeken wat de dreiging is, die dreiging een halt toe te roepen en ondertussen proberen om niet het slachtoffer te worden van rassenhaat.

Is het wat?

Ontwikkelaar Zenimax heeft geen makkelijke taak om van Summerset een onvergetelijke uitbreiding te maken, want met het vorig jaar uitgekomen Morrowind (de eerste uitbreiding) heeft de ontwikkelaar de lat flink hoog gelegd. Niet alleen heeft de Morrowind-uitbreiding een sterke, unieke setting en introduceert het een nieuwe klasse in de vorm van de Warden, het is ook nog eens een voorloper op het geliefde The Elder Scrolls: Morrowind. Summerset is dan wel een interessante locatie, maar omdat veel spelers de plek niet kennen uit eerdere games zal het een stuk minder warme gevoelens opwekken, ondanks het permanent mooie weer op het eiland.

Toch heeft Zenimax er alles aan gedaan om Summerset een waardige opvolger te maken. Zo is het verhaal dat wordt gepresenteerd in Summerset eentje waarbij je constant afvraagt wat er in de volgende missie gaat gebeuren. Langzaam maar zeker worden geheimen onthuld en wordt pas echt duidelijk hoe groot de dreiging is en hoe belangrijk het is om er een stokje voor te steken. Ook de personages die je ontmoet helpen daar goed aan mee, met als hoogtepunt de Khajiit Razum-Dar, rechterhand en spion van de koningin die een jongensachtige charme hanteert die James Bond doet verbleken.

Een andere grote hulp die je krijgt tijdens het avontuur op de Summerset Isles komt in de vorm van de Psijic Order. Deze orde bestudeert al eeuwenlang magie en de geheimen die eromheen hangen en hebben net zoals de koningin gezien dat er een groot gevaar gevormd wordt op het eiland.

De speler kan ook toetreden tot deze orde en haar kennis vergaren, waardoor je toegang krijgt tot nieuwe actieve en passieve vaardigheden. Summerset introduceert dan misschien wel geen nieuwe klasse, maar de bestaande klassen kunnen allemaal goed gebruik maken van de sterke, nieuwe vaardigheden van de orde. Daarnaast biedt Summerset ook genoeg andere toevoegingen voor bestaande spelers, zoals een nieuwe ambacht om ringen en juwelen te maken.

Maar ondanks de sterke punten van Summerset krijgen we tijdens het spelen af en toe wel heimwee naar Morrowind, wat voornamelijk komt door twee punten. Ten eerste is de opzet van het eiland vrij open en kan je overal heen rennen en rijden waar je wilt, met weinig obstakels op het pad. Daardoor heb je al vrij snel alle uithoeken van Summerset gezien, in tegenstelling tot de opzet van Vvardenfell in Morrowind. De twee eilanden verschillen niet veel van elkaar in grootte, maar Vvardenfell voelt wel veel groter dan Summerset. Bovendien biedt Vvardenfell veel meer variatie in haar flora en fauna, ondanks de pracht en praal van de Summerset Isles.

Plus- en minpunten

+ Summerset is de mooiste locatie die er in te vinden in Tamriel

+ Sterk verhaal met interessante personages

+ Nieuwe vaardigheden dankzij de Psijic Order

+ Veel nieuwe toevoegingen voor veteranen

- Het eiland voelt vrij klein aan door de open structuur

- Minder diversiteit in flora en fauna in vergelijking met Vvardenfell

Conclusie

Als je op zoekt ben naar een nieuw fantasievol avontuur en of je nou een expert of een beginneling bent op het gebied van MMO’s, dan is The Elder Scrolls Online: Summerset een perfect moment om in te stappen. Je kan meteen op het prachtige eiland van de High Elves beginnen met het verhaal en Tamriel van de ondergang redden.

Buiten het hoofdverhaal om kan je ook alle quests samen met maximaal vier vrienden spelen, ongeacht welk level iedereen is. Summerset is beschikbaar voor 40 euro op de PC, Xbox One en PlayStation 4 en ondanks dat het eiland iets groter en diverser mag zijn, is het een uitbreiding van formaat.

Dit artikel is in samenwerking met XGN.nl