Nieuws/Tech

Gamebeurs E3

E3 2017 terugblik: de 10 hoogtepunten uit Los Angeles

Door Jan Meijroos

1 / 10

Vorige week vond de Electronic Entertainment Expo, de E3, plaats in Los Angeles. Het was een goede gamebeurs met veel aankondigingen en mooie games. Dit zijn onze tien hoogtepunten; in willekeurige volgorde.

1 / 10

1. Super Mario Odyssey (Nintendo Switch)

De beroemde loodgieter veroverde alle harten in Los Angeles. Met de open-wereld gameplay waarbij spelers vrij mogen exploreren én een reeks aan nieuwe moves aan vaardigheden heeft Nintendo de besnorde platformheld volledig opnieuw uitgevonden.

2. Spider-Man (PlayStation 4)

De sympathieke superheld slingert pas in 2018 naar de PlayStation 4 maar maakt nu al een diepe indruk. New York als slinger- en klauterdecor geeft Spidey vrij spel voor overrompelende acrobatiek. Vijanden zijn op verschillende, niet-dodelijke manieren uit te schakelen, waarbij jouw creativiteit met webdraad schier oneindige mogelijkheden oplevert. De gameplay is bovendien filmisch met een hoofdletter F.

3. Assassin’s Creed: Origins (PC, PS4, Xbox One)

Na een jaar vrijaf is Assassin’s Creed terug met Origins en deze keer leren we over de allereerste orde van de Assassin’s in het oude Egypte. Opvallend is dat de besturing veel intuïtiever is waardoor klimmen en combat soepel gestalte krijgen. Deze keer maak je gebruik van een vogel die de omgeving voor je scout én mag je als zijactiviteit bruut knokken in een heuse gladiatorachtige arena. Origins heeft bovendien de grootste omgeving ooit in een Assassin’s Creed-titel.

4. Call of Duty: WWII (PC, PS4, Xbox One)

Call of Duty is terug van eigenlijk nooit weggeweest, maar het is een verademing om na jaren double jumpen en hypersnelle sciencefiction actie nu weer met je neus in het zand en de modder te liggen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De game speelt heerlijk, oogt zeer fraai en vaste spelpatronen gaan aangenaam op de schop. Zo kun je niet langer meer je eigen klasse aanmaken, maar kies je een divisie. De nieuwe War mode laat je bovendien spelen in maps waarbij je bepaalde objectives moet volbrengen en wel móet samenwerken, in plaats van als een stuiterende Rambo alleen maar voor eigen kills te gaan.

5. Xbox One X

De krachtige nieuwe console van Microsoft is een beest van een machine die games in sommige gevallen in native 4K kan laten draaien, op 60 frames per seconden met HDR-ondersteuning. Dat levert prachtige beelden op en, in potentie, razendsnelle prestaties waar ontwikkelaars heel veel voordeel van hebben tijdens het optimaliseren van hun games. Als Anthem, de nieuwe game van BioWare (de maker van Mass Effect), een voorbode is van al het fraais dat komen gaat, komen er hele mooie tijden aan.

6. Forza Motorsport 7 (PC, Xbox One)

Het racespel Forza Motorsport 7 is een titel die de paardenkrachten van de Xbox One X optimaal benut. De game zit bovendien tot zijn strotje gevuld met spelmodi. Uiteraard is dit racemonster straks ook gewoon speelbaar op de Xbox One en het Xbox One S model, maar het laat wel zien waar de krachtige spelcomputer van Microsoft toe in staat is. Iedere keer denk je dat racegames niet mooier kunnen, en dan raast er een titel als Forza Motorsport 7 voorbij.

7. God of War (PS4)

Spartaan Kratos heeft in God of War de Griekse mythologie verruild voor de Noorse mythen en fabels. Maar er is meer veranderd. Kratos heeft een zoon die aan zijn zijde vecht met pijl en boog. Kratos worstelt duidelijk met zijn rol als vader en dat geeft de gameplay meer dynamiek en balans. Er wordt nog steeds flink gehakt en geknokt, maar er is meer ruimte voor bezinning en dialoog.

8. Star Wars: Battlefront II (PC, PS4, Xbox One)

Het vervolg op Star Wars: Battlefront uit 2015 is groter en uitgebreider. Twee grote kritiekpunten zijn aangepakt: de multiplayer battles voelen grootser aan en deel twee kent deze keer wel een singleplayer campagne waarin je de gebeurtenissen na Episode VI door de ogen van een vrouwelijke soldaat gelinieerd aan The Emperor meemaakt. Het is even wennen, schieten op Rebels, maar de gameplay is niets minder dan spectaculair.

9. Kingdom Come: Deliverance (PC, PS4, Xbox One)

Neem een spel als The Witcher III, ontdoe die van zijn magie, verplaats jezelf in de 15e eeuw en je hebt een beetje een idee wat je mag verwachten van deze historisch zeer accurate Middeleeuwse avonturen-RPG. Het speelt zich af in het middeleeuwse koninkrijk Bohemen, een toenmalig gebied van het Heilige Roomse Rijk. Het spel kent authentieke kledij, wapens en gevechten, als ook beeldvullende veldslagen. De game is singleplayer only en kent een non-lineair verloop. Hoe je je quests afwerkt, is helemaal aan jou. Wij zijn fan!

10. Sea of Thieves (PC, Xbox One)

De Engelse studio Rare heeft een knipogende, cartooneske online open-wereld piratengame in de maak waarin je alles mag doen wat Johnny Depp in de Pirates of the Caribbean films uitspookt, alleen dan met volledige vrijheid. Schepen enteren, duiken naar een wrak op de bodem van de oceaan, zwaardvechten met concurrerende piraten of grommende skeletten, rum drinken, harmonica spelen, varen op de zeven zeeën in hevige storm en regen, of onder een stralende zon op zoek naar een schat op een exotisch eiland. Awrrrr!