Nieuws/Tech

Column: Tweedehands gsm zo goed als nieuw

— Tot voor kort was het heel normaal om bij een nieuw telefoonabonnement een nieuwe smartphone uit te zoeken. Tegenwoordig wordt dat als een lening gezien.

Door Toke Beerens

Dijkstra b.v.

Tot voor kort was het heel normaal om bij een nieuw telefoonabonnement een nieuwe smartphone uit te zoeken. Tegenwoordig wordt dat als een lening gezien.

Dijkstra b.v.

Omdat je bij een nieuw telefoonabonnement het mobieltje in feite niet krijgt maar de afbetaling ervan in de abonnementsprijs is verwerkt, geldt dit sinds 1 mei als een lening. Dat leidt tot registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Dit kan weer gevolgen hebben als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten, omdat het maximale bedrag dat je voor een huis kunt lenen soms duizenden euro’s lager uitvalt.

Het loont dus om naar alternatieven te kijken. De simpelste optie is om je oude telefoon een opknapbeurt te geven. Een smartphone heeft een levensduur van vijf tot zes jaar, dus vervanging na twee jaar is onnodig. Na een APK kan het toestel weer een aantal jaar mee. Kies een winkel die garantie op reparaties biedt.

Wil je een nieuw toestel? Kijk eens naar de goedkopere merken. Samsung biedt goede Android-toestellen, maar dat geldt ook voor Huawei en dan bespaar je tientallen euro’s.

Lonkt de Samsung of iPhone toch? Kies een refurbished exemplaar. Geen tweedehands toestel dat je via Marktplaats koopt, maar een gebruikte smartphone die volledig is nagekeken en met garantie. Zo krijg je bij Swoop twee jaar garantie op een dergelijk toestel en dan is deze op 54 punten (zowel hardware als software) gecontroleerd.

Nieuw kost een iPhone 6s met 16GB-geheugen €599, via Swoop heb je al een goed exemplaar voor €409. Scheelt bijna €200!

Door Toke Beerens