Nieuws/Tech

Dunne tablet biedt veel vrijheid

Review: Yoga Book

Door Toke Beerens

1 / 4

Aantekeningen maken met een stylus op een tablet: je vindt het fijn of je haat het. Sommige mensen geven de voorkeur aan papier. Lenovo geeft met de Yoga Book gebruikers beide mogelijkheden.

1 / 4

Hardware

Het eerste wat opvalt aan de Yoga Book, is hoe dun deze is. Dichtgeklapt is de 2-in-1 tablet slechts 9,6 mm dik en hij weegt 690 gram. Dit komt doordat niet voor een fysiek toetsenbord gekozen is, maar een touch keyboard. Daarover dadelijk meer. Het apparaat heeft verder een full hd scherm (1920 bij 1200 pixels), 4GB werkgeheugen, 64GB opslag en micro-aansluitingen voor usb en hdmi. De opslag kan via microSD uitgebreid worden tot maximaal 128GB.

De beide delen van de 10,1 inch Yoga Book worden bijeengehouden door een indrukwekkende reeks van scharnieren bestaande uit 130 onderdelen. Deze stelt de gebruiker in staat om de tablet in elke gewenste hoek te zetten. Ook kan het binnenste buiten gekeerd worden, als je een boek wilt lezen. De accu gaat ongeveer 15 uur mee.

Er zijn twee versies beschikbaar van de Yoga Book. De tablet met Android is verkrijgbaar in de kleuren grijs en goud. De Windows 10-tablet is er in het zwart.

Gebruik

De Yoga Book maakt het mogelijk meerdere apps naast elkaar te openen. Ik vind het een handige functie, omdat je snel kunt switchen. Er kunnen vier schermen naast elkaar geopend worden, maar Lenovo raadt er maximaal drie aan. Het aantal Lenovo-apps op de tablet is gelukkig beperkt. Note Saver slaat jouw aantekeningen op, waarna je het kunt exporteren naar bijvoorbeeld Evernote. Dit geldt echter alleen voor de Android-versie. Op de Windows-tablet wordt OneNote gebruikt.

Zoals gezegd heeft de Yoga Book een touch keyboard. Het is in het begin even wennen in gebruik, maar de haptische feedback geeft je een idee dat je echt aan het tikken bent. De software achter het toetsenbord leert ook van jouw tikgedrag en kan daardoor voorspellen welke toets je wilde indrukken ook al doe je dat net buiten de lijntjes.

Naast de tablet zijn in de doos ook de Real Pen en de Book Pad te vinden, zoals Lenovo ze noemt. De pen kun je naar wens voorzien van een styluspunt of één van de drie inktvullingen. De Book Pad is een magnetische houder met een twintig vellen, die je plaatst over het toetsenbordgedeelte. Er wordt een navulling van nog eens twintig meegeleverd, maar je kunt ook jouw eigen papier gebruiken. Mits het maximaal 20 mm dik is.

Stylus vs. pen

Als je op het bovenste scherm rechts onderin op het tekentje tikt, verdwijnt het toetsenbord en maakt deze plaats voor een schrijfoppervlak. Met de stylus kun je hier naar hartenlust op schrijven en tekenen. Het oppervlak herkent als je de pen er vlak boven houdt. Op het scherm zie je dan een cursor verschijnen. Zo weet je snel waar je verder schrijft of tekent. Ook voelt het aan hoe hard je drukt en dit zie je terug in de dikte van de lijnen. Je kunt overigens gewoon jouw hand laten rusten als je aan het schrijven bent.

Wie liever papier gebruikt, stopt de inktvulling in de pen en plaatst de Book Pad op het onderste scherm. Door het papier heen, reageert de Yoga Book meteen op jouw handelingen en worden jouw notities direct gedigitaliseerd. Zelf vind ik het fijner om aantekeningen op papier te maken omdat het natuurlijker aanvoelt, dus deze mogelijkheid is een welkome toevoeging.

Prijs en vergelijkbare producten

De Yoga Book met Android kost €499 en de Windows 10-versie €599. Er zijn weinig andere 2-in-1 tablets met Android te vinden. Bij Windows is de keuze groter. De Medion Akoya E2215T is met €279 een stuk goedkoper, maar heeft onder andere minder werkgeheugen. De Asus VivoBook Flip TP201SA (€499) heeft 1TB aan opslag, terwijl de HP Pavilion x360 (€599) voorzien is van een 128 GB ssd-schijf. Ze zijn allemaal wel dikker en zwaarder dan de Yoga Book en bieden niet de optie om te schrijven of te tekenen met een pen.

Conclusie

De Yoga Book is een handig instrument als je aantekeningen liever opschrijft, in plaats van tikt, maar wel op een manier dat het meteen gedigitaliseerd wordt. Groot pluspunt is de ondersteuning van zowel een stylus als pen en papier. Daarnaast past deze tablet vanwege zijn dunne formaat probleemloos in elke tas. De Yoga Book heeft echter geen opbergplek voor de Real Pen, dus vergeet deze niet ook in de tas te stoppen.