Nieuws/Tech
25540
Tech

Drone van Facebook crashte door wind

WASHINGTON - Een windvlaag heeft in juni een drone van Facebook uit de lucht geblazen. Het toestel werd instabiel en kwam met een harde klap op de grond terecht. De drone raakte beschadigd, maar er vielen geen gewonden.

De Amerikaanse onderzoeksraad voor veiligheid, de National Transportation Safety Board, heeft onderzoek gedaan naar de oorzaak. De conclusies zijn vrijdag naar buiten gebracht. De bestuurders wilden de drone op 28 juni een testlanding laten maken. De wind blies het toestel omhoog. De automatische piloot corrigeerde door de neus omlaag te duwen, zodat het toestel weer zou dalen. Daardoor werd de druk te groot. De rechtervleugel knakte ongeveer 6 meter boven de grond. Vier seconden later stortte de drone neer.

Het ongeluk gebeurde met de Aquila, een soort vliegende router. Die moet arme mensen in afgelegen gebieden toegang geven tot internet. De Aquila moet uiteindelijk op een hoogte van meer dan 18 kilometer gaan vliegen. Vanaf die hoogte kan het toestel iedereen in een gebied van ongeveer 100 kilometer doorsnee aansluiten op internet.