Nieuws/Tech

Cyberwerkplaats voor ’internet-etters’

Verveelde gamer staat politie bij

Door Germa Graveland

ROTTERDAM - Verveelde jonge gamers en schoolverlaters worden in Rotterdam klaargestoomd tot beveiligingsexperts op internet. Ze gaan de politie van Rotterdam, de gemeente en het havenbedrijf helpen zich beter te wapenen tegen hackers.

Twaalf jongeren krijgen vanaf maandag de kans om met hun hackerskunsten aan de slag te gaan in de eerste Nederlandse Cyberwerkplaats. Ze komen in de kelder te zitten van een voormalig bankgebouw op de hoek van de Schiedamse Vest met de Witte de Withstraat. „We hebben voor Rotterdam gekozen, omdat hier veel jongeren zitten waarvan de ouders niet het geld hebben om een computer aan te schaffen”, zegt initiatiefnemer Astrid Oosenbrug.

„De meeste jongeren zijn zonder diploma van school getrapt, omdat ze zaten te etteren op internet. Ze legden uit verveling het netwerk van hun school plat. Hun leraren wisten geen raad met ze.” Oosenbrug vergelijkt het met digitaal belletje trekken. „Sommigen beginnen hier al op hun twaalfde mee.”

Samen met twee andere internetexperts ontstond bij het voormalige PvdA-Kamerlid drie maanden geleden het idee de Cyberwerkplaats op te zetten. „Terwijl in Den Haag de roep luider werd voor meer personeel voor Cybersecurity, kwamen steeds vaker hackende jongeren bij mij langs met de vraag of ik een plek voor ze wist.” Volgens Oosenbrug kijken cybersecuritybedrijven nu te veel naar het profiel van een kandidaat en te weinig naar wat iemand daadwerkelijk kan. „Wij springen hierop in.”

Via de werkplaats leren de jongeren van een specialist op het gebied van ict-recht wanneer ze juridisch strafbaar zijn op het internet. „Ze mogen bij wijze van spreken een drone ombouwen tot koffiezetapparaat of een robot anders programmeren. Als ze maar door elkaar uitgedaagd worden”, aldus Oosenbrug. „Ook krijgen ze de opdracht om de oude kluis in het bankgebouw uit 1928 te kraken.”

Van acht mentoren krijgen de jonge hackers ondersteuning. Dag en nacht kunnen ze in het bankgebouw terecht. „Vaak zijn het jongeren met een autistische stoornis die een beschermende omgeving nodig hebben om te kunnen werken. En die vinden ze bij ons.”

Het uiteindelijke doel is dat ze via een stage bij een bedrijf doorstromen naar een baan. „We hebben al een ruwe diamant van vijftien jaar rondlopen.”

Volgens Oosenbrug moet de werkplaats voor alle leeftijden worden. „Ik krijg zelfs aanvragen van 50-jarigen die bij hun werkgever niet meer uitgedaagd worden en dit hier hopen terug te vinden. Ook zij zijn welkom.” Er zijn ook plannen om in Amsterdam een Cyberwerkplaats op te zetten.