Nieuws/Tech

Gamescom 2017 – Dag 2

Knallers en ongepolijste pareltjes op Gamescom

Door Toke Beerens en Jeroen Bos

Assassin's Creed Origins
1 / 5

Assassin's Creed Origins

Keulen is momenteel de plek om te zijn voor gameliefhebbers. De Telegraaf was twee dagen aanwezig om de nieuwste gametitels te kunnen uitproberen. Vandaag het tweede verslag vanaf de Duitse beursvloer.

Assassin's Creed Origins
1 / 5

Assassin's Creed Origins

Ubisoft

Gamesuitgever Ubisoft pakt flink uit op Gamescom 2017. Zo zijn Far Cry 5, Mario + Rabbids Kingdom Battle, Southpark: The Fractured But Whole, The Crew 2, For Honor en Tom Clancy's Rainbow Six Siege speelbaar op de beursvloer. Wij focussen ons op de knaller Assassin's Creed Origins en de in Keulen aangekondigde nog ongepolijste parel Anno 1800.

Het hardwerkende team achter de Assassin's Creed gameserie zal het niet leuk vinden te horen, maar de sleet zit er wel een beetje op met de laatste titels. Om over de Hollywood film, met sterren Michael Fassbender en Marion Cotillard, maar te zwijgen. Die was gewoon zwaar ondermaats. Origins voelt in alles als een reboot. De uitgelezen kans om even schoon schip te maken door voor een tijdsperiode te kiezen die veel verder terug gaat dan we gewend zijn: het hellenistische Egypte.

We komen achter de oorsprong van de rivaliteit tussen de orde van de tempeliers en het broederschap der assassijnen. Historische figuren zoals farao Cleopatra passeren de revue. De game oogt fris en kleurrijk. De besturing is soepel en (tot een bepaalde hoogte) vergevingsgezind. Ja, wij zien erg uit naar de finale game die gepland staat voor 27 oktober.

Dat is een stuk spoediger dan Anno 1800, die pas eind 2018 in de winkels zal liggen. De reden dat deze toch in Keulen getoond werd - we konden alleen naar een hele vroege build kijken - ligt in de lancering van Anno Union. Via dit online platform treedt ontwikkelaar Blue Byte in direct contact met de fanbase. Ons werd bezworen dat dit meer is dan een forum waar trailers en nieuwtjes gedeeld zullen worden. Fans wordt actief om input gevraagd en tijdens het hele ontwikkelproces bestookt met vragen. Dit moet zorgen voor een zo goed mogelijk product bij de lancering, zonder de vele technische mankementen waar zo veel grote titels tegenwoordig mee kampen op het moment dat ze verschijnen.

De game zelf zal de negentiende eeuw als thema hebben. Een tijdperk van industrialisatie, een opkomend en zelfbewuste arbeidersklasse, imperialisme en grote militaire vooruitgang. Diplomatie, oorlogvoering, multiplayer... elementen die misten in de vorige Anno titel (het futuristische Anno 2205) maar terugkeren in Anno 1800. Wij werden dolenthousiast van de mogelijkheid om een dierentuin te bouwen en deze vervolgens te micro-managen. Ook de glimp die we opvingen van het glaspaleis, de negentiende eeuw was het tijdperk van de grote wereldtentoonstellingen, deed ons smachten naar meer.

Vertigo

Een bijzonder innovatieve game is Skyworld van de Nederlandse ontwikkelaar Vertigo. Deze strategische titel is speciaal ontwikkeld om te spelen met een virtual reality headset op. In een fantasy wereld die licht middeleeuws aandoet met graanmolens, smederijen, ridders en koninklijke paleisjes is het de taak om je rijk verder uit te breiden. Daarbij kom je uiteraard in conflict met andere spelers. Dan verandert het sprookjesachtige speelbord in een slagveld waarbij je manschappen tactisch moet inzetten om de beurt en daarmee een tegel op het speelbord te veroveren. Vertigo verzekert dat de potjes kort genoeg zijn om met een vr headset te spelen. Ook ideaal voor mensen die lijden aan bewegingsziekte en hierdoor reguliere vr games, waarbij het om snelheid of intense actie draait, links laten liggen. Het spelbeeld oogt rustig en overzichtelijk. Maar zoals altijd vergen de bijzondere controls enige gewenning. Voorlopig bevestigd voor gebruik met Oculus Rift en HTC Vive.

Bethesda

Gisteren hadden we het al over The Elder Scrolls V: Skyrim voor de Nintendo Switch. Maar dat was niet de enige versie van de game die te zien was op Gamescom. We hebben ook even Skyrim kunnen spelen met de PlayStation VR. De PlayStation 4-game maakt gebruik van een teleporteren mechanisme om voort te bewegen. Het voelt wellicht iets minder natuurlijk aan dan lopen, maar voor mensen met bewegingsziekte voorkomt het een hoop misselijkheid. Het vechten voelt intuïtief en het is verrassend hoeveel anders de game aanvoelt als het zich afspeelt vlak voor je ogen. Zeker als er opeens een grote rode spin opduikt.

Microsoft

De Xbox One X wordt de krachtpatser van Microsoft dit jaar. De doelgroep zal vooral de fanatieke gamer zijn, maar op de beursvloer zijn ook drie familiegames te vinden die speciaal voor de nieuwe console in een 4K-jasje gestoken zijn. Zoo Tycoon: Ultimate Animal Collection, Rush: A Disney Pixar Adventure en Disneyland Adventures zijn niet alleen grafisch opgekrikt, maar er is ook nieuwe content toegevoegd. Zo is aan Rush de wereld van Finding Dory toegevoegd. De spellen kosten later dit jaar €29,99 per stuk. Daarnaast zijn deze familiegames ook voor het eerst speelbaar op Windows 10-pc’s.

Warner Bros

Jaar na jaar groeit de invloed van gamesuitgever Warner. Vanwege de stevige poot in de filmwereld heeft de uitgever een streepje voor bij filmfranchises. Zo doen de Arkham-titels, waarin Batman de hoofdrol vertolkt, het erg goed. Een andere tie-in is het Lord of the Rings-universum. Dit najaar zal Middle-Earth: Shadow of War verschijnen, een direct vervolg op het succesvolle Shadow of Mordor uit 2014. Nog altijd opereer je als de ranger Talion achter vijandelijke linies, diep in Mordor. De bedoeling is om legers van orcs onder jouw controle te krijgen en daarmee de horde van Sauron te confronteren.

Tijdens een speelsessie zagen we hoe hoofdpersonage Talion het opneemt tegen een net ontwaakte Balrog, de welbekende vuurdemon die het in de films aan de stok kreeg met tovenaar Gandalf. Impact is hier het woord. Talion neemt eerst bezit van een gigantische boomreus genaamd Carnan om daarmee de Balrog aan te pakken. De doffe klappen tussen Carnan en de Balrog zijn werkelijk episch. De game weet heel goed de sfeer van de films op te roepen en daar toch nieuwe elementen aan toe te voegen. Absoluut op het verlanglijstje.

Een geheel andere aankomende game van Warner is Lego Marvel Super Heroes 2. Meer van hetzelfde? Als je de Lego games een beetje kent... eigenlijk wel. Maar met elke titel probeert ontwikkelaar TT Games toch weer iets nieuws toe te voegen aan de spelervaring. Ditmaal probeert men de baasgevechten dynamischer te maken. Let wel! Uitgangspunt van een Lego game blijft dat (jonge) kinderen het gemakkelijk kunnen oppakken. Dat betekent dat er geen moeilijke combo's uit het hoofd geleerd dienen te worden. Wie een baas wil aanpakken door enkel en alleen heel hard op de aanvalsknop te drukken, komt hier ook ditmaal mee weg. Maar wel ten koste van heel wat "levens" (Lego poppetjes gaan nooit echt "dood").

Verder zit deze nieuwe superheldeneditie bomvol personages uit het Marvel stripuniversum. Dankzij de vele films en televisieseries, waarin het één na het andere personage wordt geïntroduceerd, is de gemiddelde gamer bekend met namen als Loki, Starlord, Thor, Venom en ga zo maar door. Wij lagen in een deuk toen Lego Starlord (uit de Guardians of the Galaxy) zijn walkman aanzette en begon te dansen om vijanden te verwarren. En dat blijft voorop staan bij de Lego games: lol trappen.

Fraai najaar

De Telegraaf heeft twee dagen op Gamescom een diverse selectie aan nieuwe gametitels kunnen uitproberen. Het belooft weer een bijzonder fraai najaar te worden met games die verschillende doelgroepen zullen aanspreken. Of je nu fanatiek gamer bent of weleens een spelletje speelt. Houd telegraaf.nl/games in de gaten voor reviews en nieuwtjes.