Nieuws/Tech

Cybercrimineel wordt prins op het witte paard

Door Rob Goossens

Voor het misleiden van mensen is weinig kennis van it nodig.

Voor het misleiden van mensen is weinig kennis van it nodig.

foto ANP XTRA

Londen - De eisen aan wachtwoorden die ervoor moeten zorgen dat onbevoegden uit onze gevoelige gegevens blijven zijn eindeloos. Nigeriaanse cybercriminelen deinzen hier echter niet van terug: zij hebben zich gespecialiseerd in het om de tuin leiden van mensen. Bedrijven zijn het voornaamste doelwit.

Voor het misleiden van mensen is weinig kennis van it nodig.

Voor het misleiden van mensen is weinig kennis van it nodig.

foto ANP XTRA

Er zullen weinig mensen zijn die nooit een ogenschijnlijk lucratief voorstel uit hun spambox hebben gevist. Vooral de prins die een miljoenenerfenis wil delen in ruil voor een kleine investering, was een veelvuldig gebruikte truc.

Ze hebben hun werkterrein echter verlegd, blijkt uit onderzoek van cyberbeveiliger Trend Micro: online dating is de groeimarkt. „Nigeriaanse criminelen gaan via internet meerdere relaties tegelijk aan”, vertelt onderzoeker David Sancho. „Om geen argwaan te wekken vragen ze pas na enkele maanden om geld. Het kan lang duren voordat het tot de vrouwen doordringt dat hun verkering niet bestaat.”

De prins is dus met zijn tijd meegegaan en zit tegenwoordig op het witte paard. Maar de grote bedragen komen niet van gescheiden huisvrouwen, aldus Sancho. „Bedrijven zijn het interessantst. Bij een Oostenrijkse maker van vliegtuigonderdelen werd vorig jaar $54 miljoen ontvreemd.”

Dat cybercriminelen niet proberen de beveiliging te kraken maar mensen misleiden, heeft een praktische oorzaak. Sancho: „Er is nauwelijks technische kennis voor nodig om toch succesvol te zijn. En al doende zijn Nigerianen ook goed geworden in het sociale spelletje.”

Vice President Security Research Rik Ferguson van Trend Micro legt uit dat het gaat om vormen van social engineering, het bewerken van personen. „Ze spelen in op emotie: hebberigheid, angst, liefde. En het werkt helaas nog steeds, want als dat niet het geval was geweest, waren de criminelen al lang iets anders gaan doen.”