Nieuws/Tech

Column: Fotoboek in handomdraai

Door Toke Beerens

De meeste vakanties zitten er weer op. Op veel smartphones staan de leukste vakantiefoto’s, maar het is zonde om er niets mee te doen. Tijd voor een fotoboek!

Niets mis mee om ’ouderwets’ foto’s af te drukken om zo een mooi fotoboek in elkaar te zetten. Vroeger plakte ik zelf boeken vol van vakanties in Praag of Wenen. Het zorgt immers voor een uniek resultaat. Maar wie weinig tijd of geduld heeft, kan dit ook digitaal doen via smartphone of tablet.

De Hema en Kruidvat staan bekend om hun fotoservices. Behalve boeken kun je ook wanddecoraties, kalenders en andere spullen bestellen. Bij de Hema heb je veel keuze. Snel een miniboekje in elkaar zetten? Dan ben je volgens het bedrijf in drie minuten klaar, wat €5,50 kost. De prijzen van een luxe fotoalbum beginnen bij €27,95.

Zowel Kruidvat als het minder bekende online fotobedrijf Pixum maken gebruik van de software en de drukdiensten van concurrent Cewe. Dat is gunstig, want de app is makkelijk in gebruik. Opvallend genoeg zijn er wel prijsverschillen. Voor een extra groot fotoboek van 30 bij 30 cm beginnen de prijzen van Kruidvat bij €31,95 en bij de andere twee partijen is dit vanaf €44,95. Terwijl ze allemaal de afdrukcentrale van Cewe benutten.

Er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat de Albelli-reclame op televisie voorbijkomt. In de app van dit bedrijf kun je ook vanuit Dropbox, Facebook of Instagram foto’s importeren. Zo kun je mooi alles bij elkaar verzamelen voor het fotoboek. Een klein exemplaar van 10 bij 10 cm kost €6,95 en voor het extra grote formaat starten de prijzen vanaf €42,90.