Nieuws/Tech

Voor elk wat wils

Review: Koptelefoons onder de loep

Door Toke Beerens

Meters Music OV-1
1 / 4

Meters Music OV-1

Koptelefoons zijn er tegenwoordig in overvloed. We namen drie nieuwe modellen onder de loep, die ieder op een totaal ander publiek mikt. Van de audiofiel tot de gamer tot de gewone consument.

Meters Music OV-1
1 / 4

Meters Music OV-1

Wat is het?

Het is niet het eerste wat opvalt aan de Meters Music OV-1 (€329), maar als ik noise cancelling lees trekt dat meteen mijn aandacht. Want ik kan genieten van mooie muziek zonder afgeleid te worden van de geluiden in een bus, trein of vliegtuig. Wat natuurlijk eerder opvalt aan deze koptelefoon zijn de VU-meters in de oorschelpen, waardoor iedereen kan zien hoe hard de muziek staat. Helaas is de koptelefoon niet draadloos.

Van de Skullcandy Hesh 2 was ik in 2015 geen fan. De koptelefoon was te fors. Tot mijn verbazing ziet de Hesh 3 (€129,99) er heel anders uit. De plastieken uitstraling is gebleven, maar de oorschelpen en scharnieren zijn een stuk slanker geworden waardoor het een breder publiek zal aanspreken. De accu gaat 22 uur mee. Mocht deze leeg zijn, dan kun je na 5 minuten laden alweer 90 minuten van de koptelefoon gebruikmaken.

De Teufel Cage (€169,99) is niet zomaar een koptelefoon. Hij is speciaal gericht op gaming. Met de meegeleverde usb-kabel sluit je het aan op de pc of PlayStation 4 en er is een audiokabel voor de Xbox One of Nintendo Switch. Eveneens in de doos is een microfoon te vinden die je in een van de poorten op de koptelefoon kunt steken. Handig om te communiceren met andere spelers, maar je kunt er ook mee bellen. Even niet aan het gamen? De Cage is zeker geschikt voor het luisteren naar muziek of films.

Is het wat?

De Meters Music OV-1 is een opvallende verschijning. Niet alleen vanwege de metertjes en een afwerking van wit nepleer en rooskleurig metaal. De koptelefoon is vrij fors en als vrouw ziet het er een tikje raar uit op je hoofd. Over straat zou ik er niet snel mee lopen. Daar staat wel een uitstekende geluidskwaliteit tegenover. Het geluid is warm en de bas is precies goed. Overigens moet je voor het beste resultaat wel de noise cancelling even uitzetten.

De Skullcandy Hesh 3 is gemakkelijk in gebruik. Drie duidelijk voelbare knoppen zijn genoeg om muziek te pauzeren, te switchen naar het volgende of vorige nummer en telefoontjes aan te nemen. Een kind kan de was doen. Kan de Hesh 3 zich qua geluidskwaliteit meten aan de dure merken? Nee, maar dat is de doelgroep ook niet. Skullcandy doet zijn eigen ding. Dat zorgt voor een prima geluid met een net wat te sterke bas.

De Teufel Cage is licht en zit comfortabel op het hoofd. Handig voor een flink potje gamen. Ondersteunt een game surround sound? Dan wordt de geluidsinformatie doorgestuurd naar de Cage zodat je beter kunt horen uit welke richting bijvoorbeeld een vijand komt. Pc-gamers hebben de beschikking over de 7.1 virtual surround sound voor een nog ruimtelijker gevoel. Het geluid klinkt goed, als is de bas wat aan de zwakke kant. Teufel heeft software waarmee je dit beter kunt tunen, maar daar hebben alleen pc-gamers wat aan.

Plus- en minpunten

+ De Meter Music OV-1 combineert een luxe afwerking met een heerlijk geluid.

+ Dankzij Mixed Audio Play kun je de Teufel Cage tegelijkertijd gebruiken voor muziek luisteren op de telefoon als het gamen op de pc of console.

+ Vergeten op te laden? De Skullcandy Hesh 3 laadt supersnel op.

- Voor een prijs van €329 had de Meter Music OV-1 wel draadloos mogen zijn.

- De prijs van de Teufel Cage is wat aan de hoge kant, tenzij je een hardcore gamer bent.

- De plastieken afwerking van de Skullcandy Hesh 3 oogt goedkoop.

Conclusie

Als je puur voor het beste geluid zou gaan, dan steekt de Meter Music OV-1 met kop en schouders boven de andere twee uit. Maar voor een pittig prijskaartje van €329 heb je helaas geen draadloze koptelefoon. De Teufel Cage heeft dit ook niet, maar die richt zich ook op de gamer en doet dit heel goed. Wie een headset zoekt voor een goede speelervaring, moet zeker even deze koptelefoon bekijken. De Skullcandy Hesh 3 had voor €129,99 van mij er iets luxer uit mogen zien, maar het geluid is prima en dat is toch het belangrijkste.