Nieuws/Tech

EU: sneller ingrijpen bij illegale content

BRUSSEL - Nieuwe Europese richtlijnen moeten er voor gaan zorgen dat bedrijven als Google, Facebook en Twitter sneller in actie komen bij illegale content. De EU wil dat de bedrijven beter weten wat er op internet geschreven wordt en zich proactiever gaan inzetten om illegale berichtgeving aan te pakken. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van een conceptversie van de EU-richtlijnen dat het heeft ingezien.

In de richtlijnen staat hoe internetbedrijven hun inspanningen kunnen vergroten om illegale berichten te verwijderen. Daarmee worden berichten bedoeld die inbreuk maken op auteursrecht of die aanzetten tot terrorisme. “Online platformen moeten meer doen om deze content aan te pakken”, staat in het concept. Dat kan bijvoorbeeld door samen te werken met gespecialiseerde bedrijven, zodat de illegale berichten sneller en beter kunnen worden opgespoord. Ook is het belangrijk dat dergelijke berichten gemeld worden bij de autoriteiten, aldus de EU.

De richtlijnen, die waarschijnlijk eind september gepubliceerd worden, zijn niet bindend. Maar het is niet ondenkbaar dat er in het voorjaar van 2018 verdere wetgeving wordt ontwikkeld.