Nieuws/Tech

Column: Luisterrijk draadloos

Door Toke Beerens

Philips Bass+ SHB4385

Philips Bass+ SHB4385

Op de technologiebeurs IFA in Berlijn werden onlangs de nieuwste producten en trends getoond. Wat ik vooral steeds terug zag, zijn de volledig draadloze oordopjes.

Philips Bass+ SHB4385

Philips Bass+ SHB4385

Bij de volledig draadloze oortelefoon zit er dus geen draad tussen de beide dopjes. Ze worden geleverd in een doosje die tevens dient als accu. Haal je ze eruit, dan zoeken ze direct contact met elkaar. Stop je ze terug, dan laden ze op.

Apple en Samsung kwamen al eerder met deze oordopjes, maar nu springen ook audiofabrikanten in op deze trend, die true wireless wordt genoemd. Philips presenteerde op de IFA binnen de nieuwe Bass+ serie de SHB4385 (€129). Naast een sterke bas zijn de oordopjes voorzien van een vinnetje dat zich vasthaakt in je oorschelp, zodat deze niet uit je oren vallen. De JBL Free (€149) is weer bestand tegen een Hollandse regenbui.

De oortelefoon van Sony is duurder, maar de WF-10000X (€220) is wel voorzien van actieve geluidsdemping. Zo kun je in alle rust genieten van de goede geluidskwaliteit. De Beoplay E8 (€299) van Bang & Olufsen heeft een soortgelijke functie, maar noemt het ‘audio-transparantie’. Mocht je één van de dopjes kwijtraken, dan kost het €129 om deze te vervangen.

Maar dit zijn niet de enige bijzondere koptelefoons op de IFA. Zo zorgen de microfoons in de Sennheiser Ambeo Smart Headset (€299) ervoor dat bij het filmen het geluid exact wordt opgenomen zoals jij het hoort. De Soundgear (€229) van JBL is een mix van koptelefoon en luidspreker, die je rond de nek legt. Zo kun je muziek luisteren of een film kijken, maar nog steeds je huisgenoten horen.