Nieuws/Tech

Vr-game helpt bij onderzoek naar dementie

Wereldwijd lijden zo'n 47 miljoen mensen aan dementie en door de vergrijzing neemt dit alleen maar toe. Meer onderzoek naar de verschillende vormen van dementie is dus hard nodig. Deutsche Telekom introduceert daarom de virtual reality-game Sea Hero Quest VR, waarmee iedereen kan meehelpen aan grootschalig onderzoek.

Een van de eerste signalen van dementie is dat patiënten moeite hebben om hun weg te vinden, zelfs op bekende plekken. Sea Hero Quest VR test daarom het oriëntatie- en navigatievermogen van de speler. Dit spel levert onderzoekers daarmee een schat aan data op voor het vroegtijdig herkennen van dementie. Het project is samen opgezet met University College London, University of East Anglia en Alzheimer's Research

"Virtual reality geeft ons een nog intuïtievere methode om oriëntatieproblemen vast te stellen", vertelt Michael Hornberger, Professor of Applied Dementia Research bij de University of East Anglia. "Met Sea Hero Quest VR kunnen we meten wanneer mensen niet precies weten waar ze zijn, bijvoorbeeld als ze stoppen en om zich heen kijken."

Het spel bouwt voort op het succes van de mobiele game Sea Hero Quest, die vorig jaar werd gelanceerd. Ruim 3 miljoen mensen speelden Sea Hero Quest mobile en daarmee is het feitelijk het grootste onderzoek naar dementie ooit. Een speelsessie van twee minuten staat gelijk aan vijf uur laboratoriumonderzoek.

Sea Hero Quest VR is nu gratis te downloaden voor Samsung Gear VR. Heb je geen VR-bril, maar wil je toch helpen bij onderzoek naar dementie? Sea Hero Quest is nog steeds gratis beschikbaar voor Android en iOS.