Nieuws/Tech
397432
Tech

EU en NAVO samen tegen cyberaanvallen

WARSCHAU - „Het gaat nu om het echte leven, we moeten ons verdedigen tegen cyberaanvallen op ons banksysteem en desinformatie via sociale netwerken.’’ Dat zei EU-president Donald Tusk vrijdag over de hechtere samenwerking tussen de Europese Unie en de NAVO.

Beide blokken hebben al een nauwe band - 22 van de 28 EU-landen zijn NAVO-lid - maar die wordt verder versterkt, zo hebben ze vrijdag in Warschau vastgelegd in een overeenkomst. Het akkoord werd ondertekend door Tusk, voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en NAVO-chef Jens Steltenborg. Zij benadrukten de noodzaak dat EU-landen hun defensie-uitgaven opschroeven en hun krachten bundelen.

Niet alleen de samenwerking tegen zogenoemde hybride dreigingen zoals cyberaanvallen en propaganda krijgt een impuls. Ook wordt meer samen geoefend en wordt de maritieme samenwerking versterkt, vooral in de Middellandse Zee. Het ‘cyberdomein’ wordt tijdens de top van regeringsleiders en staatshoofden ook tot officieel operatiegebied van de NAVO verklaard, naast land, zee en lucht.