Nieuws/Tech

#Doorbreker Martin Verpaalen

Videoplatform voor vraag en antwoord

Martin Verpaalen toont hoe eenvoudig het maken van een selfie-video is.

Martin Verpaalen toont hoe eenvoudig het maken van een selfie-video is.

BENJAMIN HORNER

PARIJS - Een vraag stellen via chat en het antwoord terugkrijgen als videobericht. Een simpel concept met veel mogelijkheden. Het Frans-Nederlandse Qanda wil uitgroeien tot hèt videoplatform voor vraag en antwoord.

Martin Verpaalen toont hoe eenvoudig het maken van een selfie-video is.

Martin Verpaalen toont hoe eenvoudig het maken van een selfie-video is.

BENJAMIN HORNER

Oprichter Martin Verpaalen (33) reisde eerder voor een reclamebureau de halve wereld over voor het maken van video-interviews. Hij kwam overal, maar het kostte veel tijd. „Ik dacht dat moet makkelijker kunnen, maar dacht er verder niet over na. Tot een bevriende lerares mij en anderen vroeg filmpjes van onszelf te maken waarin we vragen beantwoordden over ons vak en werkzaamheden. Het resultaat van de filmpjes was geslaagd, maar het opnemen nam veel tijd in beslag.”

De app van Qanda maakt het opnemen van selfie-filmpjes een stuk makkelijker. De recorder is zo afgesteld dat de maker goed in de camera blijft kijken tijdens de opname. Gebruikers hoeven ook niet bang te zijn dat ze niet goed uit hun woorden komen, want de app beschikt over een autocue-scherm waar het antwoord van tevoren ingevoerd kan worden.

Eind april is de eerste versie gelanceerd. Gebruikers loggen in via hun Twitter-account en ook het versturen van de vragen verloopt via dit platform. Om te antwoorden moet de ontvanger de Qanda app downloaden. In de tweede versie die in september wordt verwacht, verschijnen meer inlogmanieren.

Op dit moment is Verpaalen in gesprek met diverse mediabedrijven in Frankrijk en Nederland. „Ze zien het als goede manier om na een tv-uitzending kijkers de mogelijkheid te bieden vragen te stellen aan gasten. De Franse publieke omroep heeft al toegezegd Qanda te gaan gebruiken.”

Ook wordt gewerkt aan het creëren van een contentplatform waar video’s per categorie gebundeld worden. „We kunnen bijvoorbeeld elke dag aan verschillende parlementariërs dezelfde vraag stellen zodat kiezers kunnen zien wie welk antwoord geeft.”

Het gebruik van Qanda is gratis. Bedrijven betalen voor gebruik van de technologie in hun eigen app of website. Daarnaast verwacht Verpaalen geld te verdienen door bedrijven de mogelijkheid te bieden kijkers na de video door te sturen naar hun eigen site. „We willen geen reclame in de video’s zelf. Wel denken we aan gesponsorde vragen. Het is echter vooral bedoeld voor het stellen van vragen aan politici en andere bekende personen.”