428951
Tech

Data drijft groei mkb

Amsterdam - Bijna elk bedrijf heeft de beschikking over een grote berg aan data: van klant- en verkoopgegevens tot en met informatie over ontwikkelingen in de branche. Ondernemers die deze data goed gebruiken, zien hun financiële toekomst zonniger tegemoet dan bedrijven die dat nu doen.

Uit onderzoek van Microsoft onder 6.200 mkb-werknemers in twintig verschillende landen blijkt dat van de Nederlandse mkb-bedrijven die vertrouwen op data, 41% verwacht er de komende twaalf maanden financieel op vooruit te gaan. Bedrijven die daarentegen niet vertrouwen op data, gaan er in slechts 20% van de gevallen vanuit het komende jaar een financiële groei door te maken.

Datagedreven mkb’ers verwachten ook vaker in de komende twaalf maanden nieuwe producten of diensten te lanceren. “Europese ondernemers die gebruik maken van data, hebben een voorsprong op de concurrentie”, zegt Ron Augustus, directeur mkb bij Microsoft Nederland. “Het zijn de succesvolle mkb’ers die deze data omzetten in inzichten, en die patronen herkennen om zakelijk te groeien.”