448822
Tech

Chipactiviteiten lichtpunt bij Canon

TOKIO (AFN) - Het Japanse technologieconcern Canon wist een zwakke vraag naar zijn camera's en printers in het vierde kwartaal te compenseren met hogere verkopen van chipmachines. Het bedrijf stelde woensdag dat de vraag naar geheugenchips voor onder meer smartphones toenam.

Canon boekte een winst van 68,9 miljard yen (536 miljoen euro), 1,2 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2014. De omzet daalde echter met 1,6 procent tot iets meer dan 1 biljoen yen.

Het bedrijf verkocht 38 lithografiemachines, waarvan er 15 bedoeld zijn voor de productie van platte tv-schermen. Een jaar eerder kwam de verkoop op 17 stuks. De verkoop van camera's daalde met 18 procent en van printers met 30 procent. Canon verwacht dit jaar een bescheiden plus bij de printerverkoop, terwijl de cameramarkt onder druk zal blijven staan. Bij de chipactiviteiten rekent het concern op een stevige groei.

Canon voorziet verder een, over het algemeen bescheiden, economische groei in eigen land, de VS en Europa. Opkomende markten als China, India, Brazilië en Rusland zakken waarschijnlijk verder in. Al met al gaat de onderneming voor dit jaar uit van een omzetgroei van 1,3 procent tot 3850 miljard yen, een even sterke stijging van de operationele winst tot 360 miljard yen en een nettowinst van 230 miljard yen. Dat laatste zou een groei van 4,4 procent betekenen ten opzichte van 2015.