465888
Tech

'Microsoft bewaart ontsleutelcodes Win 10'

REDMOND - Wie Windows 10 gebruikt lijkt dankzij het ingebouwde encryptieprogramma helemaal beschermd tegen hackers, maar volgens The Intercept bewaart Microsoft standaard de ontsleutelcodes van gebruikers in de cloud. Daardoor is het voor kwaadwillenden in potentie mogelijk om gebruikers te hacken.

Als je je data in Windows 10 handmatig versleutelt met BitLocker krijg je de keuze om de ontsleutelcodes op een USB-stick te zetten of om deze te uploaden naar je Microsoft Account. Als je je systeem en je gegevens automatisch laat versleutelen gaan die codes te allen tijde naar je Microsoft Account en dat levert in potentie problemen op, schrijft The Intercept. Mocht je Microsoft Account namelijk in handen komen van kwaadwillenden kunnen ze je ontsleutelcodes stelen en je data ontsleutelen.

Om te zien of je ontsleutelcodes al zijn geüpload, moet je inloggen op je Microsoft Account. Daar kun je de codes inzien en als je dat nodig acht weer verwijderen. Let er wel op dat je de codes eerst opschrijft of op een andere manier opslaat, want eenmaal weggegooid, zijn de codes niet meer te herstellen.

Wie Windows 10 in een school- of bedrijfsomgeving gebruikt, hoeft zich volgens de site geen zorgen te maken. Ontsleutelcodes gaan dan niet naar Microsoft, maar naar de lokale beheerder. Overigens staat Microsoft goed bekend als het gaat om gegevensbescherming dus ook al zijn je codes geüpload, dan nog lijkt het niet nodig je veel zorgen te maken.