467576
Tech

Toshiba voorziet recordverlies

TOKIO (AFN) - Het Japanse technologieconcern Toshiba verwacht het lopende boekjaar af te sluiten met een recordverlies van 550 miljard yen (4,2 miljard euro). Dat komt mede door de kosten van nieuwe reorganisaties waardoor duizenden banen op de tocht staan, meldde de onderneming maandag.

Toshiba, dat kampt met de naweeën van een groot boekhoudschandaal, schrapt tot 6800 banen bij zijn divisie die consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten maakt. Op het hoofdkantoor van de technologiereus komen circa duizend arbeidsplaatsen te vervallen.

De betreffende medewerkers zullen voor een deel van de loonlijst verdwijnen doordat het bedrijfsonderdeel waar zij werken wordt verkocht. Hoeveel mensen daadwerkelijk hun baan verliezen is nog onduidelijk. Bij Toshiba werken wereldwijd bijna 200.000 mensen.

Dividend

Dit voorjaar werd bekend dat topfunctionarissen bij Toshiba jarenlang geknoeid hebben met de cijfers. Daardoor is de afgelopen jaren 152 miljard yen (1,2 miljard euro) meer winst in de boeken gezet dan er daadwerkelijk was behaald. Het bedrijf heeft inmiddels vijf voormalige bestuurders voor de rechter gesleept.

Ook voor de aandeelhouders had Toshiba een vervelende boodschap. Gezien het fors oplopende verlies - vorig jaar bedroeg het tekort 37,8 miljard yen - hoeven zij over dit boekjaar niet te rekenen op een dividend. Vorig jaar kregen zij nog 4 yen per aandeel overgemaakt.