Nieuws/Tech

Haarscherpe films kosten niet langer tientallen euro’s

Ultra HD wordt betaalbaar

Door Rob Goossens

Amsterdam - De verkoopcijfers van Ultra HD-televisies zitten al jaren in de lift. De geschikte beelden daarvoor blijven echter prijzig. Tot nu, want Apple wil een dominante rol op dit gebied gaan spelen en brengt het prijsniveau fors naar beneden.

Het is een opvallend beeld dat oprijst uit industriecijfers van onderzoeksbureau GfK: er worden minder films op schijf verkocht, maar wat verkocht wordt is hoofdzakelijk dvd’s. Slechts 18,1% bestaat uit blu-rays. Ultra HD bungelt helemaal onderaan met slechts 0,3% van de verkopen.

Ultra High Definition, of 4K, is de videostandaard die zowel in de lengte als in de breedte twee keer zoveel pixels heeft als High Definition (HD). Dat levert vier keer zo scherp beeld op. Een geschikte tv is noodzakelijk om van deze verbetering te profiteren.

In de elektronicawinkel is 4K eerder regel dan uitzondering. De prijzen variëren van €500 tot €20.000 (!). Steeds meer consumenten weten deze tv’s te vinden, blijkt uit de cijfers van GfK. Over de laatste twaalf maanden zijn er 419.000 4K-tv’s verkocht in Nederland. Ruim 10% van alle huishoudens heeft nu een 4K-tv in de huiskamer staan.

Voor een film of serie in 4K moet evenwel meer moeite gedaan worden. KPN biedt een beperkt aantal zenders in 4K aan voor mensen die bijbetalen. Netflix heeft een, eveneens duurder, 4K-abonnement dat hoofdzakelijk de exclusieve films en series van de streamingdienst in dit formaat aanbiedt.

Een 4K-film op schijf is helemaal prijzig: bedragen van boven de €30 zijn geen uitzondering, maar daar lijkt nu eindelijk verandering in te komen. Apple bracht een nieuwe Apple TV uit die 4K ondersteunt. Wie hier films voor wil aanbieden, mag niet meer dan €16,99 vragen.

De filmindustrie ging akkoord en daar profiteert de consument van. Zo is Wonder Woman, dit jaar de zomerhit in de Nederlandse bioscopen, bij Apple te koop voor €13,99. Op schijf kost dezelfde film liefst €35,99. Recente films als Lego Batman en Fantastic Beasts and Where To Find Them werden deze week al voor minder dan een tientje in 4K aangeboden op iTunes.

Er is wel een belangrijke kanttekening te maken: wie van het Apple-aanbod wil profiteren, moet niet alleen een 4K-tv hebben maar ook investeren in de nieuwe Apple TV. Deze kost €199.

Het aanbod aan 4K-films is momenteel overigens nog beperkt. Studio’s als 20th Century Fox en Warner Bros zijn al wel tempo aan het maken. Andere, waaronder Disney, doen dat niet. Op het moment van schrijven zijn er 85 4K-titels in de Apple-bibliotheek te vinden. Bij bol.com zijn dat er niet veel meer.

Gamers gaan binnenkort wel van deze beeldtechnologie profiteren, want Microsoft brengt in november de Xbox One X met 4K ondersteuning. Sony’s PS4 Pro en de Xbox One S kunnen HD-beelden al verrijken tot 4K, al is dat niet hetzelfde.

De doorbraak van het 4K-formaat is voor de televisie-industrie, die eerder de mist inging met 3D, een opsteker. Hoewel grote merken als Sony, Samsung en LG ervan overtuigd waren dat mensen naar de beeldbuis zouden gaan staren via een brilletje, bleek dit een flop. Dit jaar stopten de fabrikanten de ontwikkeling.