Nieuws
480984
Nieuws

5 alternatieven voor iCloud

Apple's cloudopslagdienst iCloud is een perfecte manier om gegevens tussen verschillende apparaten te synchroniseren. Toch zijn er altijd redenen te bedenken waarom je toch liever van een andere cloudopslagdienst gebruik zou willen maken. We zetten vijf alternatieven voor je op een rijtje.

Maak een mooie foto met je iPhone en je kunt deze direct vanuit de cloud op je Mac bekijken. Daarnaast heb je met een clouddienst extra opslagruimte, voor het geval het geheugen op je iPhone of iPad bijna vol is. Deze opslagruimte kun je ook mooi als back-up gebruiken, het is een veilige plek om je bestanden neer te zetten.

Ook handig: je kunt overal ter wereld bij de bestanden die je in je cloudopslag neerzet. iCloud is hier een goede dienst voor, maar er zijn altijd redenen te bedenken waarom je toch liever van een andere cloudopslagdienst gebruik zou willen maken. Misschien is de ruimte op je iCloud (bijna) vol, of vind je iCloud gewoon niet prettig werken. Wat de reden ook is, er zijn meer dan genoeg goede alternatieven voor iCloud, waar je ook gratis of tegen betaling mee in de cloud aan de slag kunt.

Dropbox

Dropbox is een alternatief dat jarenlang te boek stond als de beste clouddienst die er was. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Dropbox er de reden van is dat er nu zoveel andere clouddiensten beschikbaar zijn. Dropbox werkt heel eenvoudig. Je installeert het op je desktop, laptop, iPhone of iPad en je kunt ermee aan de slag. Sleep je bestanden in het mapje op je ene apparaat, en je kunt er vanaf al je andere apparaten ook bij.

Daarbij is het heel eenvoudig om bestanden te delen met anderen. Geef aan welke map er gedeeld moet worden, stuur een linkje naar de mensen waar je mee wilt delen en zij kunnen deze bestanden ook bekijken, of er bestanden aan toevoegen. Zo kun je eenvoudig een werkmap maken als je samen met collega's aan een project werkt.

Standaard heb je gratis 2GB tot je beschikking bij Dropbox. Er zijn echter meerdere manieren om deze hoeveelheid uit te breiden. Extra apparaten koppelen levert bijvoorbeeld extra ruimte op, dit geldt ook voor het aanmelden van vrienden. In totaal kun je wel 16GB vrije ruimte krijgen. Daarnaast kun je ook maandelijkse abonnementen afsluiten voor 100GB, 200GB of 500GB aan ruimte. Dropbox werkt snel en maakt gebruik van een duidelijke interface. De dienst heeft in het verleden wel wat problemen met de privacy gehad, maar hier hebben we de afgelopen tijd niks meer over gehoord.

Google Drive

Google heeft natuurlijk ook een eigen cloudopslagdienst. Deze is behoorlijk uitgebreid en gekoppeld aan meerdere andere diensten van Google, maar dat moet geen verrassing zijn. Gebruikers van Gmail of andere diensten van Google zullen zich gelijk thuis voelen bij Drive, dat min of meer dezelfde interface gebruikt.

Ook Google Drive werkt snel, is overzichtelijk en biedt 15GB aan gratis opslag. Deze kun je gebruiken voor elk soort bestand dat je maar wilt. Deze bestanden sla je eenvoudig op in mapjes, zodat je direct kunt zien waar de bestanden staan die je voor een bepaald project nodig hebt. Ook Google biedt de mogelijkheid om extra opslag bij te kopen, je kunt hier tot wel 30TB aan bestanden opslaan. Daar kun je zodoende flink wat foto's in kwijt.

Met Google's ervaring op het gebied van uitbouwen van diensten weet je dat het ook met Google Drive wel goed zit. Google werkt constant aan het verbeteren van de dienst, wat in het verleden ook wel nodig was. Gebruikers klaagden erover dat ze mappen niet konden vinden en dat het lang duurde voordat de synchronisatie van bestanden afgerond was. Hier staat wel weer tegenover dat je in Google Drive ook standaard Google's officepakketten terugvindt. Zo kun je bestanden die je doorgestuurd krijgt meteen openen en bewerken in Google's eigen tekstverwerker en andere programma's.

OneDrive

OneDrive is het iCloud-alternatief van Microsoft. Er is een app die je in de App Store kunt vinden en waar je snel mee mee aan de slag kunt met het opslaan en delen van bestanden. Het was vroeger bekend onder de namen Windows Live Folders, Windows Live SkyDrive en Microsoft SkyDrive. Het is een dienst die door de jaren heen flink is doorontwikkeld. Je krijgt 15GB aan gratis opslagruimte voor je bestanden. Als je een abonnement hebt op Microsoft's Office 365, dan krijg je hier gratis onbeperkte opslagruimte op OneDrive bij. De combinatie tussen de twee diensten werkt goed, en is te vergelijken met wat Google doet met Google Drive en Google Docs. Overigens zijn uitgeklede versies van zowel Word, PowerPoint als Excel ook direct vanuit OneDrive te gebruiken. Wil je alle opties van deze pakketten kunnen gebruiken, evenals de andere Office-toepassingen, dan moet je een betaald abonnement nemen op Office 365..

Uploaden van bestanden gaat gemakkelijk. Je kunt in je browser tot 300MB aan bestanden direct OneDrive inslepen, maar je kunt ook gebruik maken van de app en dan tot wel 2 GB aan bestanden per keer uploaden. OneDrive is een snelle, soepel werkende clouddienst. Ook vanuit OneDrive kun je je bestanden overal ter wereld bereiken en delen met anderen. De nadelen aan OneDrive zijn niet anders dan de nadelen die de andere clouddiensten ook met zich meebrengen. Heb je geen toegang tot internet, dan heb je geen toegang tot je bestanden, en de gratis opslagruimte is voor grootverbruikers zo gevuld. Alhoewel, als je er alleen af en toe wat foto's en documenten in opslaat ga je die 15 GB natuurlijk nooit vullen.

Box

Box is niet te verwarren met Dropbox. Beide diensten bieden min of meer dezelfde functionaliteiten aan, maar zijn toch echt verschillend. Je zou Box kunnen zien als een meer uitgeklede versie van de andere clouddiensten. Je krijgt gratis 10 GB aan opslagruimte, maar je kunt ook extra ruimte bijkopen. Box heeft een eigen notitie-applicatie, waarmee je simpele aantekeningen kunt opslaan, maar het is ook mogelijk om vanuit Box gebruik te maken van Google Docs.

Verder is Box redelijk kaal, maar functioneel. Het pakket is vooral gericht op de zakelijke markt, waar ook de kracht van deze dienst ligt. Bij Box wordt extra veel aandacht besteedt aan de beveiliging van opgeslagen documenten en bestanden, en er zijn in het verleden ook nog geen berichten geweest over veiligheidslekken. Dit in tegenstelling tot de meeste concurrenten van Box.

MacMate

MacMate is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, een dienst die niet specifiek is bedoeld voor Apple-gebruikers, aangezien de dienst ook werkt op Windows. De naam is eigenlijk ontstaan omdat de ontwikkelaars, het Britse bedrijf MacAce, een alternatief wilde aanbieden voor MobileMe, een oude Apple-dienst.

MacMate is van de hier beschreven diensten waarschijnlijk de meest basic, maar het doet zonder problemen wat het belooft. Syncen van bestanden gaat wat minder simpel en vloeiend dan bij andere diensten, maar als je MacMate installeert op je computer en op je iDevice, dan werkt het delen van bestanden toch zoals het hoort. Je krijgt als je het programma downloadt 10 GB aan ruimte gratis. Maak je gebruik van een van de betaalde diensten van deze service, dan krijg je hier onder andere webhosting en e-mail bij.

Dit artikel wordt u aangeboden door ComputerTotaal.nl