Nieuws/Tech
487825
Tech

Europees hof: geen btw bij inwisselen bitcoin

Bitcoin en andere virtuele valuta kunnen belastingvrij ingewisseld worden. Dat heeft het Europese Hof van Justitie vandaag bepaald. Volgens de Europese btw-richtlijn moeten de lidstaten vrijstelling verlenen bij transacties met wettige betaalmiddelen.

Het hof meent dat virtuele valuta op dezelfde wijze moet worden behandeld als traditioneel geld. Het oordeelt dat de vrijstellingsregel voor wettige betaalmiddelen zou worden "uitgehold" als btw zou worden geheven op de activiteiten van bitcoinbedrijven.

De zaak volgt op een Zweeds geschil. Een Zweed die een bedrijf wil opzetten om bitcoins te wisselen tegen traditionele valuta en omgekeerd kreeg van een Zweedse commissie te horen dat hij hierover geen btw hoefde af te dragen. De Zweedse belastingdienst denkt daar anders over en stapte naar het hooggerechtshof. Dat vroeg het EU-hof in Luxemburg om een oordeel.

Het besluit betekent een grote overwinning voor bitcoin adapters, omdat het betekent dat mensen in Europa bitcoin kunnen aanschaffen met traditionele valuta zonder dat ze belasting hoeven te betalen over hun aankoop.

De bitcoin is een digitaal ruilmiddel en kent geen centrale administratie. De virtuele munt wordt gebruikt voor betalingen tussen particulieren en in bepaalde webwinkels.