Nieuws/Tech

Jaar van de waarheid voor Sony smartphones

Volgend jaar beslist Sony of het wel of niet doorgaat met zijn kwakkelende smartphone-divisie. Dat heeft Sony-baas Kazuo Hirai vandaag bevestigd.

"We zullen doorgaan met de divisie zolang we op schema zitten om volgend jaar break-even te draaien. Anders sluiten we niet uit dat we alternatieve scenario's gaan overwegen", aldus de topman.

Na een aantal verliesgevende jaren is Hirai er in geslaagd een succesvolle herstructurering door te voeren bij Sony. Recente resultaten laten verbeteringen zien dankzij kostenbesparingen en de exit van zwakke bedrijfsonderdelen zoals pc's. Onderdelen als beeldsensoren en videogames laten een stevige groei zien.

Sony's smartphonebusiness blijft echter een zorgenkindje. Het bedrijf heeft net als andere Japanse elektronicafabrikanten moeite om te concurreren met zowel goedkopere Aziatische rivalen als concurrenten als Apple en Samsung.

De telefoons van Sony, waaronder de Xperia-serie, hebben in thuisland Japan slechts een marktaandeel van 17,5 procent. In Noord-Amerika is dit minder dan één procent, zo blijkt uit cijfers van het bedrijf zelf. De prognose voor zijn mobiele communicatie-unit verlaagde het bedrijf naar een operationeel verlies van 60 miljard yen in het huidige fiscale jaar. Eerdere schattingen gingen nog uit van een verlies van 39 miljard yen.

"Ik heb het gevoel dat de ommekeer in ons elektronicabedrijf vooruitgang laat zien. Het resultaat van drie jaar herstructurering begint zich te tonen", aldus Hirai. "Maar we moeten nog wel een herstructurering doorvoeren in smartphones."

Bekijk meer van