Nieuws/Tech
498803
Tech

Milieudefensie gaat dieselauto's hacken

AMSTERDAM - Milieudefensie gaat hackers inzetten om de software van dieselpersonenauto's te kraken. De actiegroep wil daarmee meer duidelijkheid krijgen over het gesjoemel van autofabrikanten. Dat zegt Ivo Stumpe van Milieudefensie.

Het dieselschandaal rond Volkswagen is de aanleiding. Vorige week werd bekend dat de Duitse autofabrikant miljoenen auto's op de markt heeft gebracht die zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van de schadelijke stoffen bij laboratoriumtests lager uitvalt dan in de dagelijkse praktijk.

Milieudefensie wil behalve van Volkswagen ook de software van andere merken kraken, zoals BMW, Mercedes en Opel.

Dwingen

De organisatie vindt eigenlijk dat de Europese Unie autofabrikanten moet dwingen toegang te geven tot de chips. Op die manier zou fraude kunnen worden voorkomen. "Maar als die het niet doen, moeten wij het doen", zegt Stumpe.

Milieudefensie gaat een team van hackers samenstellen dat de klus moet klaren. "Het is geen gemakkelijke klus, want autofabrikanten doen enorm hun best om de software af te schermen." De organisatie wil zelf de auto's kopen.

Broncode

Volgens Stumpe is het niet illegaal om een auto te kopen en vervolgens te kijken hoe een en ander werkt. Dat ligt anders voor het publiek maken van de broncode van software. "We zijn een actiegroep en we hebben wel vaker dingen gedaan die niet mogen. Bovendien dient openbaarmaking een hoger belang. Maar we bekijken straks wel hoe we ermee omgaan."

Stumpe verwacht dat de resultaten nog wel enige tijd op zich zullen laten wachten. "Het is echt een enorme klus."