Nieuws/Tech
500959
Tech

Meer dan helft bevolking verstoken van internet

In het westen is internet zo gewoon dat we bijna zouden vergeten dat nog lang niet iedereen toegang heeft tot het wereldwijde web.

De Breedband Commissie van de Verenigde Naties schat in een recent rapport dat zo'n 57 procent van de bevolking (circa 4,2 miljard mensen) eind 2015 geen reguliere toegang tot internet heeft. In 2011 stelde de Commissie nog het doel om in 2015 60 procent van de wereldbevolking online te hebben. Dat doel wordt waarschijnlijk niet voor 2021 behaald.

Het wel of niet hebben van internettoegang is vooral afhankelijk van de economische en sociale omstandigheden. In ontwikkelde landen is meer dan 82 procent van de bevolking online. Volgens de Commissie lijkt internetconnectiviteit daar het punt van verzadiging te bereiken. In de armste delen van de wereld heeft slechts 6,7 procent van de bevolking toegang tot internet.

De Verenigde Naties wijst er op dat opkomende landen met concrete breedbandplannen moeten komen. Daarnaast zijn er grote delen in de wereld waarvoor geen internetcontent in de lokale taal beschikbaar is. Ook dit moet worden opgelost, omdat het geen zin heeft om mensen toegang te geven tot internet als ze de content niet kunnen lezen.

De sterke opkomst van mobiel internet kan volgens de VN helpen de toegang tot internet wereldwijd te vergroten. Naar verwachting zijn er in 2020 net zoveel mobiele data-abonnementen dan reguliere telefoonabonnementen. Dit jaar zal in 121 landen het punt van mobiele verzadiging bereikt worden. In deze landen richten telecombedrijven zich op de upgrade van klanten naar 4G en naar mobiele betaalplatformen.