Nieuws/Tech

Eindelijk goed geluid op de computer

Review: Teufel Mediadeck

Door Toke Beerens

1 / 3

Veel mensen hebben naast hun computerscherm twee kleine boxjes staan. Prima als je video’s kijkt op Facebook of YouTube, maar voor gamen of films zijn ze te zwak. Teufels luidspeakersysteem, de Mediadeck, moet dat probleem verhelpen.

1 / 3

Uiterlijk

De Mediadeck is een opvallende verschijning, niet zozeer vanwege het minimalistisch design maar door de grootte. Zo in de doos lijkt het een gevaarte en het weegt 6,7 kilo. Maar zodra je de Mediadeck op het bureau plaatst en het beeldscherm erop zet, valt het allemaal wel mee. De meeste schermen zijn niet hoog genoeg en staan daarom op een standaard of een pak printpapier. Met deze speaker zijn deze overbodig. Een handig extraatje.

De Mediadeck is verkrijgbaar in twee kleuren: zwart en zilver. Ik denk dat de keuze vooral bepaald zal worden door de kleur van het scherm of computer. Van Teufel zijn we gewend dat ze hoogwaardige materialen gebruiken voor hun speakers en ook de Mediadeck is voorzien van een robuuste aluminium kast. Het gewicht van een groot scherm of iMac kan die probleemloos aan. Met zijn strakke uiterlijk misstaat het apparaat niet.

Gebruik

Het aansluiten van de Mediadeck werkt heel simpel. In de doos wordt naast de stroomkabel ook een (ietwat korte) usb-kabel meegeleverd. Die laatste moet worden aangesloten op de usb-ingang aan de achterkant van het apparaat. Daar vind je ook een USB-hub met drie poorten (handig om het toetsenbord en muis op aan te sluiten), een usb-poort voor het opladen van een mobiele apparaten en drie 3,5 mm jacks (voor de microfoon, koptelefoon en een analoge audiokabel). De aansluiting voor de smartphone is handig, maar had ik liever aan de voorkant gezien. Nu moet je daarvoor steeds achter de speaker zijn.

Op de voorkant zit een draaiknop om de Mediadeck aan te zetten en het volume te regelen. Rode led-lampjes geven aan hoe hoog je het geluid zet. Linksvoor zit ook nog een aansluiting voor de koptelefoon. Het geluid van de speaker wordt daarbij uitgezet. Het is natuurlijk zonde om veel de koptelefoon te gebruiken, omdat je hierdoor juist de toegevoegde waarde van het 2.1 geluidsysteem mist.

De Mediadeck is per kanaal uitgerust met een tweeter en een midrange driver. De tweeters zijn aan de zijkanten geplaatst voor een zo breed mogelijk geluid. De geïntegreerde subwoofer met 2 basreflexpoorten aan de achterkant van het 2.1 geluidsysteem zijn verantwoordelijk voor de bas.

Geluid

Over de geluidskwaliteit van de Mediadeck heb je niets te klagen. Het geluid klinkt warm en helder met een mooie diepe bas. De speaker kan prima alle soorten muziek aan. Ook wanneer het volume flink hoog gezet wordt, blijft de kwaliteit gewaarborgd. Al begint het bureau wel een beetje mee te trillen.

Prijs en vergelijkbare apparaten

De Mediadeck heeft een adviesprijs van €399,99 en is alleen verkrijgbaar via de eigen website van Teufel. Overigens zijn er regelmatig kortingsacties. Er zijn weinig vergelijkbare systemen te vinden voor de pc. Razer heeft met de Leviathan een 5.1 speakersysteem, bestaande uit een soundbar en subwoofer, in de collectie voor €229. Wie goedkoop klaar wil zijn, maar geen zin heeft in twee losse speakers, kan bij Trust terecht voor de Asto Soundbar (€34,95).

Conclusie

Een prijskaartje van €400 is pittig, maar de Mediadeck is geen overbodige luxe voor gamers of filmliefhebbers die menig uur achter de pc doorbrengen. De speaker ziet er strak uit qua design, is robuust door zijn aluminium kast en geeft een heel mooi geluid.