Nieuws/Tech

Spotify zegt sorry na ophef over privacy

STOCKHOLM - Topman Daniel Ek van Spotify is diep door het stof gegaan nadat de muziekstreamingsdienst onder vuur kwam te liggen vanwege nieuwe gebruikersvoorwaarden. Het nieuwe privacybeleid zorgde voor veel verontwaardiging. Via Twitter en een blogpost bood Ek zijn verontschuldigingen aan.

In de nieuwe gebruikersovereenkomst staat te lezen dat Spotify mensen om toestemming kan vragen om toegang te krijgen tot persoonlijke informatie, zoals foto’s, de locatie waar de gebruiker zich bevindt, de contactpersonen en besturing van de microfoon van de smartphone. Media doken bovenop de nieuwe gebruikersvoorwaarden en op social media kreeg Spotify er flink van langs.

“SORRY”, opent Ek zijn blogpost op de website van Spotify. Daarna schrijft de Zweed dat ook Spotify privacy heel belangrijk vindt en dat de nieuwe gebruiksvoorwaarden beter uitgelegd hadden moeten worden. “Laat ik hier heel duidelijk over zijn. Als mensen geen informatie willen delen, dan gebeurt dat niet. We vragen expliciet toestemming voor het gebruik van wat voor informatie dan ook”, laat Ek weten.

Daarna legt de topman uit dat Spotify allerlei nieuwe mogelijkheden voor de dienst aan het onderzoeken is. De nieuwe functies betekenen mogelijk dat Spotify meer informatie van de gebruiker nodig heeft. Zo denkt Ek bijvoorbeeld aan stemgestuurde bediening of een mogelijkheid om zelf het artwork te bedenken voor een playlist. De contacten zou Spotify alleen willen gebruiken om de gebruiker te laten weten wie van zijn vrienden de muziekdienst ook gebruikt. “We zijn tenslotte een social muziekplatform”, betoogt Ek. De Zweed doet de belofte nog eens goed naar de privacyvoorwaarden te kijken en ze aan te passen waar dat nodig is.