Nieuws/Tech

Youtuber krijgt fikse boete

Een Britse youtuber en zijn zakenpartner zijn veroordeeld tot het betalen van een fikse boete omdat ze minderjarigen zouden hebben aangezet tot gokken. De youtuber, Craig ’Nepenthez’ Douglas maakte video’s waarin hij deelnam aan zogeheten Fifa-loterijen.

In voetbalspel FIFA 16 is het mogelijk om zelf een team samen te stellen aan de hand van gekochte digitale spelerskaarten. Deze kaarten zijn met een speciale valuta in de game te koop, maar de valuta is ook te gebruiken op goksites zoals FUT Galaxy, de site van Douglas’ partner Dylan Rigby. De valuta is te verdienen in het spel, maar ook met echt geld te koop.

FUT Galaxy was ook de site waarover Douglas video’s maakte. Aangezien een groot deel van zijn publiek minderjarig is, zou hij bewust jongeren hebben gestimuleerd om te gaan gokken met de Fifa-valuta.

Douglas moet een boete van 16.000 pond (ongeveer €19.000) betalen, terwijl Rigby een boete van 24.000 pond (€28.000) kreeg opgelegd. Ook moeten zij respectievelijk 75.000 pond (€88.000) en 150.000 pond (€176.000) aan gerechtelijke kosten betalen.