Nieuws/Tech
786531
Tech

Zoekmachine en YouTube groeipareltjes Google

Google heeft een goed tweede kwartaal achter de rug waarin vooral het gebruik van de zoekdienst op mobieltjes en videodienst YouTube groeiden. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

De nettowinst steeg tot 3,9 miljard dollar (3,6 miljard euro), van 3,4 miljard dollar een jaar eerder en de omzet steeg met 11 procent tot 17,7 miljard dollar. Google moet 3,4 miljard dollar van zijn inkomsten afstaan aan partijen waarmee het samenwerkt. Derhalve blijft er dus circa 14,4 miljard dollar over voor het bedrijf zelf.

Beleggers maakten zich de laatste tijd zorgen over het kostenniveau van Google, dat steeds meer geld uitgeeft aan andere zaken dan de zoekmachine die de basis van het bedrijf vormt. De operationele kosten stegen in het afgelopen kwartaal met 13 procent, een kleinere stijging dan de 21 procent in het eerste kwartaal.

,,We houden ons elke dag bezig met het ontwikkelen van grote mogelijkheden verspreid over een breed pallet van activiteiten. Dat blijven we doen zonder de toewijzing van de juiste hoeveelheden mensen en middelen uit het oog te verliezen'', zei financieel directeur Ruth Porat. Ze werd eerder dit jaar losgeweekt bij de bank Morgan Stanley, een zwaargewicht op Wall Street, en alom geroemd om haar ingebakken neiging op 'de kleintjes' te letten.