Nieuws/Tech

Prima opvolger populaire smartwatch

Review: Pebble Time

De Pebble was niet de eerste smartwatch, maar wel was het de eerste die écht succesvol was. Nu is er de opvolger Pebble Time. Kan deze zich staande houden in een markt waarin inmiddels ook giganten als Google en Apple zich inmiddels gemengd hebben?

De Pebble is geen klokje waarmee je de show steelt, maar het design van de Time is in elk geval al een vooruitgang ten opzichte van de eerste versie. Hij is dunner, neemt minder oppervlakte op je pols in beslag en is aan alle kanten wat netter afgewerkt. Nog steeds heb je wel een overduidelijk plastic vierkantje op je pols, maar het zou nu voor een regulier digitaal horloge door kunnen gaan.

Scherm

Hét grote verschil van deze nieuwe versie ten opzichte van zijn oude broer is dat het scherm ditmaal kleuren kan tonen. Dat terwijl er niet is gekozen voor een lcd- of oled-scherm: de makers hebben het bij e-paper gehouden. Dat heeft als groot voordeel dat het scherm enkel stroom verbruikt als het ververst wordt. Door het lage energieverbruik heeft de Time dan ook dezelfde voordelen als zijn voorganger: het scherm staat altijd aan en gaat op een laadbeurt zonder problemen een dag of vijf mee. Geen enkele andere smartwatch kan daar aan tippen.

E-paper is echter niet de heilige graal als het om schermtechnologie gaat. Ja, er zijn kleuren, maar het palet is gelimiteerd en het is allemaal nogal vaal. Alsof je naar een shirt kijkt dat te vaak gewassen is. Daarnaast is het contrast niet geweldig, wat ervoor zorgt dat sommige digitale wijzerplaten - die je kunt downloaden uit de speciale downloadwinkel - lastig af te lezen zijn. Als je echt een duidelijke wijzerplaat wilt, moet je een zwart-witte gebruiken, maar waarom zou je dan zo'n Time met kleurenscherm kopen? Zelf kwam ik een wijzerplaat tegen die je zelf helemaal kunt aanpassen, 91 Dub genaamd, waardoor de tijd zelf als zwart op een witte achtergrond wordt getoond en de randen eromheen gekleurd zijn. Een degelijk compromis, maar het vergde wel wat configureren van mijn kant.

Tenslotte had de backlight ook wel iets feller gemogen. Binnen is er weinig aan de hand, maar buiten in de felle zon kan het voorkomen dat je het scherm niet goed kunt aflezen.

Ondanks deze minpunten is het scherm goed pruimen, mits je eenmaal zelf een beetje gepriegeld hebt. Als je een beetje mooie wijzerplaat hebt uitgekozen die goed te lezen is, dan kun je van de Pebble Time best een mooi horloge van maken. 

Software

Dan het gebruik van het apparaat. De hoofdfunctionaliteit van een smartwatch is het tonen van notificaties en dat doet de Time prima. Hierbij is het kleurenscherm ook een voordeel. Voor elk binnenkomend bericht wordt namelijk een korte animatie getoond waarbij het scherm even verkleurt. Groen betekent een sms'je, blauw een bericht via Facebook Messenger en zo voorts. Je weet meteen wat voor notificatie je krijgt.

Net als zijn voorganger heeft de Time vier knoppen: één aan de linkerkant en drie aan de rechterkant. De linker knop is altijd om terug te gaan in de menu's. Met de bovenste en onderste rechter knoppen kan door menu's gescrold worden en de middelste is voor het selecteren van opties.

Door vanaf de wijzerplaat naar boven of beneden te scrollen, kom je in de 'timeline' terecht. Hiermee kun je zien wat er allemaal in de toekomst gepland staat, zoals afspraken (die direct uit de kalenderapp wordt gehaald), het weer of hoe laat de zon opgaat. Ook zijn er apps te downloaden die hierop inhaken, zoals een applicatie die toont wanneer je favoriete tv-series te zien zijn. Het is een handig design, vooral voor mensen die hun telefoon als agenda gebruiken en hierdoor op de pols kunnen zien wat er die dag allemaal gepland staat.

Ecosysteem

Zoals gezegd bevat de officiële Pebble-app ook een complete downloadwinkel. Hierin zijn wijzerplaten beschikbaar, maar ook complete apps die op het horloge gedraaid kunnen worden. Helaas ben ik niet veel tegengekomen die echt nuttig zijn. De enige die ik met enige regelmaat gebruik, is 'Next Train'. Deze laat treintijden zien van het station waar je op dat moment dichtbij bent. En hoewel de naam in het Engels is, werkt deze prima in Nederland.

Het hele Pebble-ecosysteem doet me denken aan Windows Phone: ja, er zijn apps, maar de meesten zijn niet uitzonderlijk of goed bruikbaar.

Android en iPhone

De Pebble Time is één van de weinige smartwatches die met zowel Android-toestellen als iPhones kan omgaan. Bij de eerste Pebble waren de verschillen tussen bruikbaarheid nog vrij groot, maar dat gat is inmiddels grotendeels gedicht. Je hebt op de iPhone nog niet zoveel controle over welke notificaties wel en niet op het horloge getoond moeten worden (alle berichten worden standaard doorgestuurd naar je pols), maar voor de rest werkt hij met beide platformen vrijwel gelijk.

'Vrijwel', want er is één significant verschil. De Time heeft een ingebouwde microfoon waarmee je op Android stemcommando's kunt geven. De iPhone heeft Siri, maar deze kon ik niet aan de praat krijgen met mijn horloge. Jammer, maar in de praktijk geen groot gemis. Ik voel me al zo lullig als ik tegen m'n telefoon praat, ik hoef daar niet nog eens een Knight Rider-complex bij te krijgen.

Prijs en vergelijkbare apparaten

De Pebble Time heeft een adviesprijs van €250. Hiermee is hij wat duurder dan het origineel. Er komt binnenkort ook een zogeheten Steel-versie van uit voor €300. Deze bevat een stalen in plaats van plastic omhulsel en een metalen bandje, maar is verder functioneel hetzelfde.

De belangrijkste concurrent is de Apple Watch, die vanaf 17 juli in ons land te koop is. De goedkoopste versie hiervan kost in Nederland €419 en is alleen met de iPhone te gebruiken. Voor Android zijn er inmiddels een groot aantal Android Wear-horloges. Een van de meeste bekende is de Moto 360 van Motorola, die online voor rond de €180 te koop is. Iets luxer is de LG Watch Urbane, al kost die met een prijskaartje van €300 wel wat meer.

Conclusie

De Pebble Time is een degelijke opvolger van het origineel. Het scherm had iets beter gekund, maar slecht is het niet en het geeft het apparaat enkele significante voordelen: het scherm is altijd aan en de batterij gaat dagen mee. Dat is het grootste verschil tussen de concurrentie en de Pebble. Als je interesse hebt in een smartwatch, moet je je afvragen wat je belangrijker vindt: een goed scherm en luxer design of de langere accuduur? Kies je voor dat laatste, dan heb je aan de Time een leuke gadget.