789093
Tech

'Roamingkosten in sommige gevallen toch gerechtvaardigd'

Ook na 15 juni 2017 mogen telecomaanbieders roamingkosten rekenen voor bellen, sms'en en internetten in het buitenland, maar alleen als ze kunnen aantonen dat ze zonder dit niet uit de kosten kunnen komen. Dat blijkt uit het definitieve voorstel omtrent het afschaffen van roamingkosten die de Europese Raad van Ministers online heeft gepubliceerd.

Bedrijven moeten aankloppen bij de lokale telecomautoriteit en aantonen dat het geroam van klanten niet uit kan. Als dat blijkt te kloppen, mogen ze toch roamingkosten in rekening brengen, al is niet helemaal duidelijk bij wie dat mag gebeuren: de consument of buitenlandse telecombedrijven wiens klanten hebben lopen roamen. Winst maken op roaming is echter verboden.

Ook blijkt uit de tekst dat 15 juni 2017 slechts een streefdatum is en nog niet vast staat. Eerst moet de Europese Commissie wat problemen oplossen rondom de inkooptarieven voor roaming.

Als alles verder goed verloopt, is ongelimiteerd roaming er ook nog niet bij. Er zal een zogeheten 'fair use policy' gelden, waarbij gebruikers die veel internetten of bellen alsnog op de vingers getikt worden. Hoe dat precies in zijn werking gaat, is nog niet bekend.