790000
Tech

KPN wil Fairphone 2 gaan aanbieden

Zodra de Fairphone 2 uitkomt, wil KPN deze gaan aanbieden. De modulaire smartphone moet dan wel aan alle eisen van het telecombedrijf voldoen en alle tests van de provider doorstaan. Dit meldt het bedrijf zelf op hun site.

De Fairphone is een Nederlands initiatief om een mobiele telefoon zo eerlijk mogelijk te produceren. Een mobiele telefoon die wordt geproduceerd en gebruikt zonder mens en milieu schade te berokkenen. Iedereen kan meedoen via crowdfunding. De Fairphone is onder meer tot stand gekomen met tin en kobalt uit ‘conflictvrije’ mijnen en gebouwd door Chinese arbeiders die beter betaald kregen dan gebruikelijk.

Komend najaar zal naar verluidt de levering van de Fairphone 2 beginnen. De Fairphone 2 is aantrekkelijk voor KPN omdat het toestel geschikt is voor 4G. De telefoon zal via de site van KPN verkrijgbaar zijn en rond de 500 euro kosten. Toch denkt Peter Westgeest, de productsamensteller van het bedrijf, dat het een 'mobiel is waarmee je op den duur geld kunt besparen'. "Bedenk dat een derde van alle toestellen voortijdig stukgaat. Veel smartphonegebruikers blijven bijvoorbeeld rondlopen met een gebarsten scherm, omdat reparatie al snel een paar honderd euro kost. Het scherm van de Fairphone kost veel minder."

Fairphone-oprichter Bas van Abel zegt in NRC Handelsblad dat hij ongeveer 100.000 toestellen per jaar gaat verkopen. "We willen andere fabrikanten laten zien dat het kan om op een meer duurzame manier een telefoon te produceren."