Nieuws/Tech

'Fabrikant moet smartphones langer updaten'

De Consumentenbond gaat er bij telefoonfabrikanten op aandringen dat ze smartphones langer ondersteunen met updates. Veel Android-toestellen die de bond afgelopen twee jaar testte, werden niet meer ondersteund met de nieuwste software en een groot deel draaide zelfs op een onveilige versie van het besturingssysteem.

In totaal was 84 procent van de 171 geteste toestellen niet geüpdatet naar Android 5.0. De helft daarvan beschikte zelfs over Android 4.3 of ouder, terwijl er bekende veiligheidslekken in deze versie zitten.

„Fabrikanten zouden hun toestellen minimaal twee jaar na de releasedatum van updates moeten voorzien”, stelde Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, donderdag.

De updates worden uitgebracht door Google, de maker van Android. De telefoonfabrikanten bepalen vervolgens of én wanneer ze een update doorzetten naar hun toestellen. Soms vertraagt de provider een update, omdat hij er eigen functionaliteiten aan toe wil voegen.

Volgens de Consumentenbond is vooral Huawei traag met het geschikt maken van een update voor de eigen smartphones. Maar ook bij Samsung, marktleider onder de Android-telefoons, draaien veel modellen op verouderde software.

Bij toestellen van Apple en Windows Phones is het update-probleem veel minder groot, aldus de belangenorganisatie. Besturingssysteem iOS krijgt zo'n vier jaar na de introductie nog updates en Microsoft heeft toegezegd alle telefoons met Windows 8.1 gratis te updaten naar Windows 10 Mobile.