Nieuws/Tech
796279
Tech

Barclays in zee met Zweeds-Nederlands bitcoinbedrijf

De Britse bank Barclays gaat experimenteren met de technologie achter bitcoin. Daarvoor gaat Barclays in zee met Safello, een Zweeds bitcoinbedrijf dat opgericht is door de Nederlander Frank Schuil.

Safello is een platform waarop bitcoins gehandeld kunnen worden. Barclays koost voor Safello nadat het in 2013 opgerichte bedrijf meedeed aan een programma binnen de bank om innovatieve bedrijven te stimuleren.

Barclays is zeker niet de eerste die met bitcointechnologie experimenteert. De ene na de andere bank kondigt momenteel soortgelijke projecten aan. Volgens een studie van de Spaanse bank Santander kunnen banken in total vor $20 miljard besparen op betalingsverkeer als ze gebruik maken van bitcointechnologie.

Voor banken is het voordeel dat de software achter bitcoin ingezet kan worden om betaalverkeer veel sneller en goedkoper te maken. Bitcointransacties worden bijgehouden in een openbaar grootboek. Dat wordt bijgehouden door een groot netwerk van computers. Iedere transactie is dus openbaar. Dit systeem, blockchain geheten, voorkomt dat een bitcoin twee keer kan worden uitgegeven. Blockchain gebruiken zou veel goedkoper en sneller zijn dan de betaalsystemen waar banken nu mee werken.