Nieuws/Tech
796290
Tech

Getty sluit zich aan bij EU-zaak tegen Google

Beeldbank Getty Images heeft een klacht ingediend bij de Europese autoriteiten over machtsmisbruik van Google. Volgens de grootste beeldbank ter wereld trekt Google zijn eigen fotodienst voor in zoekresultaten.

De Europese Commissie heeft Getty Images begin deze maand laten weten de bezorgdheid relevant te vinden en heeft de beeldbank toegevoegd als 'geïnteresseerde derde' aan zijn zaak tegen Google. Dat blijkt uit documenten die The Wall Street Journal heeft gezien.

Door aangemerkt te worden als 'geïnteresseerde derde' krijgt Getty Images de mogelijkheid om deel te nemen aan hoorzittingen en bewijsmateriaal te leveren aan de Europese Commissie.  Met de klacht van Getty kan Brussel een nieuwe sector toevoegen aan het onderzoek naar machtsmisbruik van Google.

Tot nog toe richtte het onderzoek zich vooral op Google Shopping. De internetgigant zou zijn eigen prijsvergelijker voortrekken in de zoekresultaten. De Europese waakhond wil dat Google de wijze waarop het prijsvergelijkers rangschikt wijzigt en heeft gedreigd met een hoge boete als de zoekgigant dit niet doet.

Daarnaast onderzoekt de Commissie ook of Google zijn eigen diensten voortrekt op het gebied van lokaal zoeken, reizen en kaarten. Door de klacht van Getty kan uiteindelijk ook het zoeken naar afbeeldingen aan dit rijtje worden toegevoegd.