797502
Tech

No-nonsens krachtpatser

Review: LG G4

In de smartphoneoorlog heb je twee grote spelers - Apple en Samsung - en de rest volgt in de marge. Dat blijkt althans uit de wereldwijde verkoopcijfers. Toch zijn er bedrijven die langzaam maar zeker steeds meer marktaandeel inpikken, zoals de medelanders van Samsung bij LG. Het bedrijf komt nu met de G4, zijn nieuwste vlaggenschip.

De G4 wordt in verschillende versies geleverd, maar de meest high end-varianten hebben een achterkant van echt leer. Toen het apparaat onthuld werd, vond ik het er nogal kitscherig uitzien op de foto’s. In het echt valt het wel mee. Sterker nog, de zwartleren achterkant op mijn testtoestel kan ik zelfs wel stijlvol noemen.

Voor de rest is het een vrij bekend design. De telefoon heeft een 5,5 inch groot scherm met hele dunne randjes aan de zijkanten. Het bekende LG-ontwerp waarbij de standby- en volumeknoppen op de achterzijde zitten, is ook hier weer gebruikt en ook hier vind ik het niet echt handig. Op de zijkanten waren de knopjes beter bereikbaar geweest. Maar goed, het went en zit na een paar dagen gebruik niet meer in de weg.

Hardware

Zoals van een vlaggenschip verwacht mag worden, zit de G4 vol met de krachtigste hardware. Zo bevat het een 1,8GHz processor met zes rekenkernen, 3GB aan werkgeheugen, een scherm met een resolutie van 2560 bij 1440 pixels en een 16 megapixel camera op de achterkant.

Om bij het begin te beginnen: dankzij de snelle processor en de grote hoeveelheid werkgeheugen is hij lekker snel, het scherm biedt enorm scherpe beelden en de camera is niet alleen goed buitenshuis, maar maakt ook snel en kwalitatief goede foto’s binnen. Dat laatste zie je niet veel bij Android-toestellen, maar LG heeft het geflikt. Het is één van de weinige toestellen die betere foto’s maakt dan de iPhone.

Opvallend is verder dat er geen tierelantijnen aanwezig zijn. Geen vingerafdrukscanner, geen barometer, niets van dat soort Samsung-achtige geintjes. Wat mij betreft een prima keuze: dat soort functies gebruik ik meestal toch nooit en zitten alleen maar in de weg.

Sterker nog: LG gaat tegen de huidige trends in door de batterij verwisselbaar te maken en gebruikers de mogelijkheid te geven om het opslaggeheugen (standaard 32GB) uit te breiden met een microSD-kaart. Samsung heeft dit met zijn S6 juist voor het eerst onmogelijk gemaakt, dus het is fijn dat er nog een toptoestel is waarbij dit wel kan.

Software

Op het toestel staat Android 5.1, de nieuwste versie van Googles besturingssysteem. Hierover is een eigen softwarelaag van LG gelegd, al is deze vooral cosmetisch. Wel heeft het bedrijf om onduidelijke redenen een eigen versie van persoonlijke assistent Google Now gemaakt, Smart Bulletin genaamd, waarmee ondermeer afspraken en nieuws op een apart scherm naast het thuisscherm terug te vinden zijn. Waarom niet gewoon standaard daar Google Now staat, is mij een mysterie.

Verder is de functionaliteit grotendeels gelijk aan de standaard versie van Android en uiteraard is het voor het liefhebbers ook gewoon mogelijk om de ‘Google Now Launcher’ te installeren uit de Google Play-winkel.

De rest van de voorgeïnstalleerde LG-apps zoals agenda, berichten, contacten en e-mail zijn functioneel, maar persoonlijk vervang ik die snel door alternatieven van Google of andere appmakers. Uitzondering op deze regel is de camera-app van de producent. Deze biedt lekker veel opties. De rare Koreaanse foefjes zijn grotendeels verdwenen (geen rare filters of beeldvervormingsmethodes) en in plaats daarvan biedt het simpelweg heel veel handmatige instellingen. Van iso-waarde tot sluitertijd en van witbalans tot handmatige focus: je kunt het allemaal zelf instellen. Gezien de kwaliteit van de camera, is dat erg handig om te hebben, want je kunt er echt veel mee.

Prijs en vergelijkbare toestellen

De adviesprijs van de G4 met leren achterkant is €699. Er is ook een variant met plastic achterkant die voor €649 over de toonbank gaat. Met deze prijzen is het apparaat vergelijkbaar met zijn grote concurrent, de Galaxy S6 (€699). De iPhone 6 begint bij €699, maar de 32GB-versie van Apples telefoon kost €799. Voor de grotere 6 Plus (ook met 5,5 inch scherm) met 32GB moet €899 betaald worden.

Conclusie

De LG G4 is een vrij conservatieve telefoon, maar wel ijzersterk. In een markt waar elk nieuw model een compleet eigen - en vaak compleet onzinnige - gimmick heeft, is de G4 bijna een frisse wind. Krachtige hardware, een uitstekende camera en een straks design zorgen ervoor dat hij prima de concurrentie met de Galaxy S6 en de iPhone 6 aan kan.