Nieuws/Tech

Kleinere sensoren laten wearables verdwijnen

Door de Apple Watch lijken steeds meer mensen bereid te zijn een gadget om hun pols te dragen. Volgens een aantal industriekenners is de smartwatch echter een kort leven beschoren. Sensoren worden steeds kleiner waardoor ze op den duur onzichtbaar gedragen kunnen worden.

De innovatiesnelheid, de dalende kosten en de steeds kleiner wordende componenten vormen een bedreiging voor de smartwatch. Binnen 5 jaar zijn hearables mogelijk al populairder dan wearables. Hearables zijn apparaten met kleine chips en sensoren die je in je oor draagt. Hearables zullen op hun beurt verdrongen worden door zogenaamde ‘disappearables’, technologie die verstopt zit in kleding of misschien zelfs het lichaam.

Wanneer we over vijf jaar terugkijken, zullen we alles wat we nu zien bestempelen als speelgoed, als de allereerste basisstappen om dit van de grond te krijgen”, meent Nikolaj Hviid, de man achter de slimme oordopjes Dash. De Dash, van het Duitse bedrijf Bragi, is een draadloze in-ear koptelefoon. In de koptelefoon zit ingebouwd een muziekspeler, 4GB opslag, een microfoon en sensoren die positie, lichaamstemperatuur en hartslag monitoren.

Consultant Nick Hunn ziet de Dash slechts als het begin. Hij voorspelt dat smartwatches de wearable-verkopen de komende drie jaar zullen domineren. Daarna zullen hearables de markt overnemen. Volgens Hunn zal de wearables-markt in 2020 een waarde hebben van $30 miljard, waarvan meer dan de helft voor rekening komt van hearables.