847368
Tech

Draadloos opladen standaard in Galaxy S6

De nieuwe Samsung Galaxy S6 en S6 Edge die aan de vooravond van het Mobile World Congress te Barcelona is gepresenteerd, hebben draadloos opladen standaard ingebouwd. Ook veel andere consumentenelektronica die dit jaar uitkomt, krijgt deze mogelijkheid. Draadloze oplaadstations worden gemeengoed, voorspelt Samsung. Ze zullen massaal opduiken, niet alleen in auto’s en meubels maar in publieke plaatsen als restaurants.

Tot voor kort moest je hiervoor een tafellader (oplaad-pad) en een speciaal hoesje hebben, waarvan de prijs al snel kon oplopen tot 100 euro. Samsung is erin geslaagd deze kits eenvoudiger, compacter en goedkoper te maken.

De S6 ondersteunt alle MPA- en WPC-gecertificeerde oplaadstandaarden , waaronder het bekende Qi.  Het opladen gaat anderhalf keer sneller dan bij voorganger S5. Als het toestel via de kabel wordt opgeladen, kan het toestel er na zo’n tien minuten weer vier uur tegen aan, zo belooft Samsung.

Paradepaardje

In Barcelona trekt de nieuwe Samsung Galaxy S6 de grootste aandacht, met de HTC One M9 als goede tweede. Hoewel het paradepaardje van Samsung ook weer de nodige nieuwe techniek bevat, valt het accent dit jaar op de vormgeving. Om de hoge prijs te rechtvaardigen wordt een metalen behuizing met glascomponenten toegepast. Kennelijk heeft Samsung het nadeel van metaal, namelijk iets mindere zend- en ontvangstkwaliteiten, voldoende weten te ondervangen.

Het amoled-scherm van de S6 krijgt een nog hogere resolutie. Deze bedraagt 1.440x2.560 pixels (QHD) tegen 1.080x1.920 bij haar voorganger S5. Overigens paste concurrent LG deze resolutie al eerder toe bij de G3.Camera

Verder heeft Samsung de camera verbeterd. De 16 megapixel camera aan de achterzijde en 5 megapixel camera aan de voorkant kunnen beter uit de voeten bij slechte lichtomstandigheden. Een nieuwe ‘Quick Launch’feature zorgt er voor dat gebruikers vanaf elk scherm in slechts 0,7 seconden toegang hebben tot de camera.

De S6 heeft een werkgeheugen (RAM) van 3 GB. De vingerscanner in de starttoets die een grotere omvang heeft gekregen, werkt anders. In plaats van de vinger omlaag over de toets te slepen zoals bij de voorganger Galaxy S5 hoef je alleen nog maar even je vinger op de starttoets te leggen. Dan wordt de vingerafdruk herkend en wordt het scherm ontgrendeld.

Accu

Opvallend is dat Samsung de accu van 2600 mAh vast heeft ingebouwd. Die is nu niet meer door de consument te vervangen. Apple en HTC doen dat al jaren. De capaciteit van de accu is minder dan die van de voorganger S5 (2.800 mAh). Daarmee breekt Samsung met de traditie telkens weer krachtiger batterijen toe te passen.

Verder ontbreekt een microSD-kaartslot. Bij de S5 kon je nog een geheugenkaart van maximaal 128 GB toevoegen. De S6 krijgt een nieuwe versie van TouchWiz, het laagje dat Samsung over het Android-besturingssysteem heen legt. Slechts weinig mensen hechten aan zo’n extraatje.

Het toestel ligt 27 maart in de winkel. Afhankelijk van de hoeveelheid intern geheugen krijgt de S6 een prijskaartje vanaf €699.S6 Edge

Het duurdere zustermodel S6 Edge (vanaf €849) krijgt een gekromd scherm dat als het ware over beide randen heen valt. De zijkant maakt deel uit van de hoofdkant. Net als bij de afgelopen december uitgebrachte phablet Galaxy Note Edge dient het gekromde scherm om notificaties en andere informatie op te zien. De Edge krijgt een 20 megapixel camera met optische beeldstabilisatie.

 

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");