Nieuws/Tech
884702
Tech

Nederland in 3D bekijken

Van Nederland is nu een 3D-kaart beschikbaar, waarop het hele land in zijn volle breedte, diepte en hoogte staat. Anders dan bij gewone 'platte' kaarten is te zien wat zich boven de grond bevindt. De kaart werd gisteren gepresenteerd tijdens het jaarcongres van ECP, het platform voor de informatiesamenleving.

Samen met overheden, bedrijfsleven en wetenschap heeft het Kadaster de 3D-kaart ontwikkeld. Met de 3D-bril Oculus Rift kan je Nederland in drie dimensies beleven. Maar de gegevens zijn ook op een scherm te zien.

De 3D-kaart combineert de 2D-kaart van het Kadaster waarop wegen, huizen, water en bos staan, met het actuele hoogtebestand van Nederland (AHN2). Beide bestanden zijn beschikbaar als open data.

Een vliegtuigje met een laser aan boord heeft per vierkante meter liefst acht hoogtemetingen gedaan. De schaal is 1:10.000, terwijl de nauwkeurigheid 5 cm bedraagt. Volgens het Kadaster voldoen de huidige kaarten niet meer aan de eisen van de tijd. Voor ruimtelijke analyses zijn 3D-gegevens broodnodig. Overigens komt de 3D-kaart van Nederland voor iedereen gratis beschikbaar. Een demo van Valkenburg en omgeving is al te downloaden via www.pdok.nl.

De eerste versie van de kaart is nu al beschikbaar. Gebruikers worden aangemoedigd hun wensen te uiten. Op basis daarvan zal het Kadaster de kaart verder ontwikkelen. De komende tijd wordt de landelijke dekking die nu 90 procent bedraagt, opgevoerd tot 100 procent.