915024
Tech

Techniek voorkomt verdwalen in metro

Een student aan de UHasselt heeft een technische oplossing uitgevonden die het mogelijk maakt om via je smartphone je positie in een ondergronds metronetwerk te bepalen. Het is een alternatief voor de apps die via gps of internet werken, maar ondergronds niet functioneren.

Metroreizigers hebben ondergronds geen toegang tot bijvoorbeeld Google Maps en kunnen onderweg in een metrostation onmogelijk hun positie bepalen. De technologie van Thomas Stocks voorkomt dat de metropassagiers verdwalen, meldt persbureau Belga.

De pas afgestudeerde Master in de Computerwetenschappen noemt zijn toepassing Subway Positioning System. De technologie maakt gebruik van sensoren die standaard in een smartphone zitten en gekoppeld worden aan de uurroosters van de metrobedrijven. Zo kan worden berekend waar de gebruiker van het toestel zich exact bevindt en hoe lang het zal duren voordat hij in het volgende metrostation aankomt.

De technologie werd al succesvol getest in België, Duitsland, Groot-Brittannië en de VS. In november mag Thomas Stockx zijn uitvinding in Dallas (VS) gaan presenteren aan de bedrijfswereld, waarna mogelijk een commerciële lancering zal volgen.