Nieuws/Tech
922285
Tech

BTG: Nederlandse tarieven 4G veel te hoog

Door de opmars van 4G raken in Groot-Brittannië openbare wifi-hotspots steeds meer uit de gratie. In Nederland ziet BTG, de belangenhartiger van grote telecomafnemers, dit pas gebeuren als operators hun 4G-tarieven beduidend verlagen.

‘In Zweden rekent Tele2 circa 68 dollarcent per maand voor een GB data op hun 4G-netwerk. Dat komt neer op ongeveer 5 euro per maand voor een 10 GB databundel”, zo rekent BTG-woordvoerder Teus van der Plaat voor. “In Nederland vragen operators tot dusver 40 tot 50 euro voor een vergelijkbare databundel en zijn daarmee een factor tien duurder dan Tele2 en andere telecompartijen in Zweden.”, aldus Van der Plaat. Het is daarbij goed te bedenken dat er in Zweden 100 procent dekking is voor 4G – terwijl het land zeker tien keer groter is dan Nederland met maar de helft van de inwoners ten opzichte van ons land. Desondanks maken operators daar goede winsten.’

Volgens Van der Plaat zou de Zweedse situatie de operators in Nederland tot een goed voorbeeld kunnen strekken. ‘De prijzen in Nederland zouden op zich lager kunnen worden dan de 5 euro voor een 10 GB bundel die er in Zweden wordt gevraagd. Als dat gaat gebeuren, dan zien wij het er wel van komen dat mensen wifi links laten liggen.

Uit onderzoek van de Britse operator EE blijkt dat voor EE-abonnees de snelheid en de prijs van 4G genoeg is om er voor te zorgen dat ze minder gebruikmaken van openbare wifi-hotspots. In augustus 2013 had 43 procent van de ondervraagde EE-klanten wifi-hotspots ‘afgezworen’. Dat percentage is in juli dit jaar inmiddels op 54 procent aanbeland. Ook het vaste breedband thuis laten ze vaker links liggen: 30 procent van de ondervraagden zeggen dat zij in plaats daarvan hun mobiele breedbandverbinding aanspreken. Een klein percentage van de bevraagde 4G-gebruikers (3 procent) prefereert de snelle mobiele internettoegang boven de vaste variant en heeft daarom de vaste aansluiting opgezegd.

Een mondiaal onderzoek, uitgevoerd door het marktonderzoeksbureau Informa lijkt de EE-bevindingen deels te onderstrepen. In Japan en Zuid-Korea ligt het gebruik van Wifi-verbindingen onder 4G-abonnees op respectievelijk 50 en 51 procent. 3G-abonnees in de bewuste landen gebruiken aanmerkelijk vaker een wifi-verbinding: 60 en 70 procent. In de Verenigde staten verschilt het wifi-gebruik onder 3G- en 4G-abonnees slechts lichtjes (respectievelijk 61 en 60 procent).

Belangenbehartiger BTG, volgt de ontwikkelingen op de voet. “Maar we zien dit nog nauwelijks als een trend in Nederland”, aldus woordvoerder Teus van der Plaat. “Hier is namelijk nog geen sprake van een volwassen 4G-markt. Dat is pas het geval als alle vier grote operators volledige landelijke dekking hebben. En dan kijken wij ook speciaal naar Tele2 die als laatste grote partij met een eigen 4G-aanbod komt. Al vinden wij het zowel jammer als begrijpelijk is dat Tele2 om commerciële redenen hun tarieven nu nog niet openbaar maakt.’