Nieuws/Tech
940506
Tech

Bitcoin weer in de lift

De koers van bitcoin zit weer in de lift. Inmiddels staat de munt op een koers van bijna €430, ruim honderd euro meer dan een week geleden.

De koers van de cryptomunt kreeg een gevoelige knauw door het faillissement van bitcoinbeurs Mt Gox, waarbij in februari 650.000 munten verdwenen. Ook restricties van de Chinese overheid deden de munt geen goed.

Sinds eind april vertoont de koers echter weer een stijgende lijn. Een eenduidige oorzaak is er niet, al bleek in de tussentijd het vertrouwen onder investeerders in bitcoin zeker nog niet weg. Zo haalde Bitpay, dat webwinkels ondersteunt bij verwerken van bitcointransacties, $30 miljoen op van investeerders, waaronder Richard Branson. Branchegenoten Coinbase en Xapo haalden ook miljoenen op.

Fed positief

Ook de Fed liet zich mild over de cryptomunt uit. In de notulen van een adviesraad van het stelsel van Amerikaanse centrale banken werd bitcoin zelfs een mogelijke zegen een voor de economie genoemd. Volgens het rapport van de bijeenkomst begin mei opende bitcoin nieuwe markten omdat het met de digitale munt heel gemakkelijk is om internationaal transacties te doen.

Voorlopig is bitcoin volgens de Fed nog geen bedreiging voor het bankenstelsel omdat de koers nog te volatiel is en er nog te veel zorgen om veiligheid zijn. Hierdoor zijn veel mensen huiverig om in de munt te stappen. Op de langere termijn waarschuwt de Fed echter dat de impact van bitcoin groter kan zijn, en dat het betalingsverkeer hier op in moet spelen.

'Manipulatie Mt. Gox'

In november 2013 schoot de munt nog door de $1200 heen. Sinds gisteren circuleren geruchten dat Mt. Gox de prijs omhoog dreef. In november zouden er door twee bots, software applicaties die geautomatiseerde taken uitvoeren, een maand lang iedere vijf tot tien minuten tien tot twintig bitcoins hebben gekocht. Hierdoor ging de prijs omhoog.

Volgens een blog, waarvan de auteur onbekend is, zou er een link zijn tussen Mt. Gox-baas Mark Karpeles en deze bots. Diverse internationale media hebben het bericht overgenomen. Een Amerikaanse rechtbank doet onderzoek naar het omvallen van Mt. Gox, waarvan wordt gefluisterd dat Karpeles zelf betrokken was bij de diefstal van de verdwenen bitcoins.