Nieuws/Tech
983465
Tech

Turkse premier Erdogan blokkeert Twitter

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft donderdag vlak voor middernacht Twitter laten blokkeren in zijn land. Dat meldden verschillende Turkse media. Twitter adviseert de Turken een alternatieve manier om toch berichten te blijven sturen.

Erdogan had enkele uren daarvoor al aangekondigd dat hij Twitter zou „uitroeien” en dat hij een gerechtelijk bevel had om het sociale medium te laten blokkeren. „Het kan me niet schelen wat de internationale gemeenschap zegt. Zij zullen de kracht van de Turkse republiek zien.” Dat zei de Turkse premier in Bursa tijdens een campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 30 maart.

Blokkeren

In een persbericht van het ministerie van Algemene Zaken staat dat Twitter rechterlijke uitspraken in Turkije om „enkele links te verwijderen“ negeert en dat er daardoor „niks anders opzit” dan Twitter blokkeren.

Via sociale media, waaronder Twitter, zijn de afgelopen weken geluidsopnames van telefoongesprekken gelekt die onder andere Erdogan in diskrediet brengen.

Erdogan liet zich eerder al negatief uit over sociale media. Zo zei hij vorig jaar tijdens de massale protesten in Istanbul dat er op Twitter „regelrechte leugens” worden verkondigd. Ook dreigde hij eerder deze maand YouTube en Facebook te sluiten via een onlangs aangenomen omstreden internetwet.

Via het profiel '@Policy' laat Twitter weten dat de Turken gewoon kunnen blijven twitteren, door het sturen van sms'jes.