Nieuws
995402
Nieuws

‘250 miljoen apparaten gekoppeld aan internet’

De brancheorganisatie voor mobiele telefoonaanbieders verwacht dit jaar een snelle groei van het aantal machines, anders dan mobiele telefoons, die verbonden zijn met internet. Het gaat dan om apparaten als milieusensoren, auto’s en deursloten.

Deze trend wordt ook wel 'the Internet of things' of machine-to-machine (M2M) communicatie genoemd. Volgens een gisteren verschenen rapport van de GSMA groeit het aantal M2M verbindingen van 195 miljoen in 2013 naar 250 miljoen dit jaar.

Het rapport wijst er op dat dit nieuwe mogelijkheden biedt naast de markt van mobiele telefoonabonnementen die steeds meer verzadigd raakt. 428 telecomaanbieders zouden inmiddels diensten aanbieden in de M2M-markt.  

"Het is duidelijk dat de M2M-markt is verschoven van een periode van ontwikkeling naar een commerciële implementatie fase," zegt Jurgen Hase, vice-president van de Deutsche Telekom M2M Competence Center, in een verklaring.

Zweden loopt voor in de adoptie van M2M technologie, voornamelijk door een wettelijke verplichting om thuis gebruik te maken van een draadloos verbonden elektriciteitsmeter. Ook Azië laat een snelle groei zien.