1005623
Vrij

Filmrecensie: ’Leatherface’ ✭✭✩

Psychopaat in de maak

— WAT: film, horror

— REGIE: Alexandre Bustillo, Julien Maury

— MET: Sam Strike, Vanessa Grasse, Stephen Dorff

Als we goed hebben geteld, slachtte Leatherface in The Texas chain saw massacre uit 1974 vier jongeren op beestachtige wijze af. Hoe de hoofdpersoon uit deze culthorror zich precies tot de moordende psychopaat ontpopte, vertelt de ’origin story’ Leatherface.

Feest in Huize Sawyer! Jeb is vijf geworden en krijgt een taart, een kettingzaag en een geknevelde inbreker om in stukken te snijden. Geen wonder dat we het arme joch jaren later – en onder een andere naam – terugvinden in een jeugdinrichting. Als hij met drie medepatiënten ontsnapt, begint het grote gissen: wie van hen wordt het monster met het masker van mensenhuid?

Wat volgt is een aardig horrormysterie, geregisseerd door de Franse genrespecialisten Alexandre Bustillo en Julien Maury (Inside, Livide). Toegegeven: het concept van een ontstaansgeschiedenis is niet bijster origineel en typeert de hedendaagse ideeënarmoede in Hollywood.

Maar de voorgeschotelde ‘blood & gore’ is effectief en doet de maag behoorlijk omdraaien. En daar gaat het uiteindelijk om in deze horrorfilm die werd geproduceerd door Tobe Hooper, de regisseur van The Texas chain saw massacre, die eind augustus overleed.

E.l.D.