1044650
Vrij

Nissan ZEOD RC officieel onthuld

Dit is de ZEOD RC, een elektrische racewagen waarmee Nissan volgend jaar op Le Mans gaat racen. Vandaag is hij in Japan officieel onthuld bij het hoofdkantoor van Nismo.

300 km/h

ZEOD RC is een afkorting voor Zero Emission On Demand Racing Car. De auto is een hybride, want hij heeft ook een kleine turbo-benzinemotor, maar toch moet de auto puur elektrisch snelheden boven de 300 km/h kunnen halen. Volgend jaar gaat de auto deelnemen in de categorie 'Garage 56', een categorie voor voertuigen met alternatieve aandrijflijnen. Later moet de techniek in een LM P1 auto komen, die in het normale deelnemersveld mee gaat doen.

DeltaWing

Nissan is in februari dit jaar gestopt met het DeltaWing-project, maardeze ZEOD RC is wel gebouwd volgens het principe van die bijzondere racewagen; breed aan de achterkant en twee smalle wielen aan de voorzijde. Hoe dat komt? De auto is onder leiding van Ben Bowlby ontworpen. Hij is werkzaam bij Nissan/Nismo en is tevens de ontwerper van de Nissan DeltaWing uit 2012. Volgens Nissan is de ZEOD RC volledig nieuw.

Leaf

De ZEOD RC deelt de accutechniek met de straatversie van de Nissan Leaf. Ook heeft de auto hetzelfde remsysteem, waarbij hij de accu's laadt zodra er geremd wordt.