Nieuws/Vrij

Verwoestende vrouwenliefde

Filmrecensie| La Vie D' Adele

Wanneer de 15-jarige Adèle op straat een knappe lesbiënne ziet lopen en op slag verliefd wordt, schudt haar wereld op zijn grondvesten. Ze maakt het uit met haar vriendje, zwijgt in alle toonaarden over wat haar is overkomen, maar gaat wel op onderzoek uit.

In een vrouwencafé treft ze de jonge kunstenares die ze begeert en over wie ze fantaseert. Emma valt ook als een blok voor Adèle. Ze krijgen een gepassioneerde verhouding en Adèle wordt niet zachtzinnig ingeleid in de vrouwenliefde.

De fenomenale actrices Lea Seyoux en Adèle Exarchopoulos beklaagden zich achteraf over de ruwe seksscène van bijna een kwartier: het duurde tien dagen om hem te draaien en ze voelden zich misbruikt door regisseur Abdellatif Kechiche.

Heteropubliek

De feministische en lesbische schrijfster Julie Maroh, op wier boek de film is gebaseerd, noemde de scène terecht „belachelijk”, „ongeloofwaardig” en bedoeld voor een heteropubliek.

Je kunt zien dat de actrices getergd en gepijnigd zijn. Mannelijke recensenten beklaagden zich na de screening dat Lea Seydoux alles had verpest, omdat ze nu niet meer onbevangen naar die seksscène konden kijken. Tja, laten we zeggen dat die redenering de lezing van Julie Maroh bevestigt.

 

Ambitie

Los hiervan is La Vie d’Adèle een even prachtig als tragisch liefdesepos dat maar liefst drie uur duurt. Al snel blijkt dat de relatie tussen de meisjes ongelijkwaardig is.

Emma begeeft zich in intellectuele kunstenaarskringen en Adèle wordt kleuterjuf, zoals ze altijd al van plan was. Haar grootste ambitie is bij Emma te zijn en het haar naar de zin te maken.

Die begint zich echter van haar te verwijderen, waarna de wanhoop bij Adèle toeslaat. Van het jonge, frisse, verliefde meisje blijft niet veel over.

 

Vervolg

Maar de regisseur biedt hoop: deze film beslaat de hoofdstukken 1 en 2. Misschien krijgen we ooit te zien hoe het Adèle vergaat op latere leeftijd.

Maar dan wel met andere actrices, want deze twee hebben aangegeven nooit meer met Kechiche te willen werken.

Kechiche krijgt één ster aftrek voor de seksscène in deze potentiële 5-sterrenfilm.