Nieuws/Vrij
1099929
Vrij

Column Jeroen Jongeneel: Benzine

De benzineprijs is nog steeds véél te hoog en het grootste deel verdwijnt in de zakken van de overheid. Kijk, dat is toch een keurig ongenuanceerde samenvatting van zaken in één regeltje?

Zoals met alles: het kan erger! Vorige week circuleerde er ineens een (Duits) berichtje dat wij hier het méést voor ons litertje peut betalen, maar da’s klinkklare onzin. Wie weleens naar de Noordkaap is gereden via de fjordenroute, weet dat je in Noorwegen omgerekend bijna 2 euro voor een liter benzine betaalt. Overigens geen reden om die rit niet te maken, een van de mooiste routes door Europa. Maar in Turkije, ik geef toe, daar rij je niet zo snel naartoe, ligt de prijs nóg een fractie hoger. Denemarken, Zweden, Italië, praktisch allemaal NL-niveau, die benzineprijs.

Wáár kun je nou het beste gaan toeren, wanneer het puur om de brandstofkosten gaat? Nou, vlakbij natuurlijk, in Luxemburg, waar dat geraffineerde zwarte goud voor 1,35 euro per liter uit de pomp vloeit. Hetgeen er overigens voor zorgt dat beroepschauffeurs, die er toch langskomen, niet zelden een bundeltje jerrycans met honderden liters aan brandstof voor privégebruik meenemen. En dat thuis simpelweg in hun schuurtje stallen. Levensgevaarlijke activiteiten, maar ja, op één 50-litertankje scheelt het bijna 25 euro, dus het gebeurt!En verder? Nou, een mooie tour door Amerika blijft brandstoftechnisch aantrekkelijk hoor, want omgerekend is het echt nog steeds maar drie kwartjes (pardon, 75 cent, kwartjes hebben we niet meer…) per liter daar. In Portugal kun je beter in de zon gaan liggen, 1,65 euro, toch niet mis, 20 cent méér dan in Spanje.

Tja, de Oost-Europese landen, daar is het nog een stuk betaalbaarder allemaal. In Tsjechië, Kroatië, Hongarije, toch erkende vakantielanden vandaag de dag, betaal je ongeveer 1,35 euro, maar pak in Griekenland maar een brommertje, want daar zit je al weer tegen de 1,70 euro aan. Goedkoopst? Koeweit! Daar geven ze het met 17,5 cent per liter praktisch weg, maar je bent er (denk ik) ook tamelijk snel uitgereden. En of je nou in het verkeersgekke Egypte (30 cent per liter) zélf naar al die piramiden moet gaan toeren…?